perjantai 30. joulukuuta 2016

Kolmen kaalin keitto

Minä en vielä muutama vuosi sitten suostunut syömään hapankaalta. Sittemmin tilanne on muuttunut ja popsin sitä mielelläni - lämpimänä. Kylmälle hapankaalille en ole vielä antanut myöten, mutta jos linja jatkuu entisenlaisena, niin antaudun sillekin vielä joskus.

Meillä on tehty joskus hapankaalipiirakkaa (hyvää) ja useammankin kerran pannulla smetanan kera haudutettua hapankaalta (erittäin hyvää). Hapankaalikeittoa on tehty pariakin erilaista, ja ne on todettu maukkaiksi. Nyt tein taas uuden version, ja siitä tuli vielä aiempiakin parempaa.  

Ostin keittoa varten smetanaa, sillä se pyöristää mukavasti kirpakan hapankaalin makua. Muistin smetanan vasta siinä vaiheessa, kun olin lusikoinut soppaa muutaman lusikallisen. Keitto siis maistui ilmankin, mutta kyllä vain smetana antoi sille ihan eri säväyksen. Laitoin omalle lautaselle sitä pari teelusikallista ja siinä oli juuri sopivasti.

Jos haluat tehdä tästä kasvisversion, onnistuu se helposti: Käytä kasvisliemikuutiota kanaliemikuution sijaan ja korvaa makkara pavuilla. Chiliä voi lisätä mielensä mukaan (chorizo on mausteinen makkara, joten siitä tulee mukavasti makua soppaan).


HAPANKAALIKEITTO

3-4 rkl öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
1 tl curryjauhetta
1 rasia hapankaalta (laitoin luomua)
pari kourallista parsakaalin kukintoja
pari kourallista lehtikaalisilppua (yksi lehtikaalin lehti)
1 l vettä
1 kanaliemikuutio
4 chorizo-raakamakkaraa
1 suippopaprika
1 tl hunajaa
reilut pyöräytykset mustapippuria
suolaa oman maun mukaan
hiukan smetanaa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuori porkkana ja leikkaa siitä ohuita kiekkoja. Leikkaa parsakaalin kukintoja pienemmiksi. Kuumenna kattilan pohjalla öljyä ja kuullota sipuleita ja porkkanoita siinä muutaman minuutin ajan. Lisää sitten sekaan curryjauhe ja kuullota lisää. Heitä sekaan parsakaalinnuput ja hapankaali ja sekoita. Kaada kattilaan vesi ja lisää liemikuutio. Jätä keittopohja kiehumaan.

Kuumenna paistinpannu ja puristele makkaramassa luonnonsuolesta pannulle paistumaan. Murentele massaa paistinlastalla pienemmiksi muruiksi tai jätä isommiksi kokkareiksi, miten haluat. Kun makkara paistuu, suikaloi paprika ja lisää se pannulle. Paista makkaraa ja paprikaa melko reippaalla lämmöllä, kunnes ne saavat vähän väriä (ja samalla lisämakua). Lisää makkarat ja paprikat kattilaan. Silppua yksi lehtikaalin lehti (poista kova lehtiruoti) ja lisää suikaleet kattilaan. Mausta mustapippurilla ja hunajalla, ja lisää suolaa sen verran kuin suusi sitä kaipaa. Anna keiton kiehua noin 20 minuuttia tai kunnes porkkanat alkavat olla kypsiä.

Voit lisätä smetanaa lopuksi kattilaan tai nostaa purkin pöytään, jolloin jokainen ruokailija saa halutessaan annostella sitä itse lautaselleen.

Smetanoitettu keitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti