maanantai 25. syyskuuta 2017

Metsän aarteita: hirvipyörykät

Lapsuudessani ja nuoruudessani söin hirvenlihaa niin paljon, että kaipailin liharepertuaariin jo vaihtelua. Nyt tilanne on toinen, ja toivoisin ruokavalioon sitä hirvenlihaa hieman useammin. Kun kauppahalli mainosti hirvenlihaa, syöksyin sinne ostoksille ja sain käsiini hyvää jauhelihaa. Valmistin siitä hirvenlihapullia, jotka maustoin hippusella katajanmarjaa, valkosipulia ja timjamia. Puolet taloutemme jäsenistä piti lihapullia parhaimpina syömistään ja puolet oli sitä mieltä, että parempiakin on syöty. Makuasioista voi kiistellä keskustella.

Lihapullat tarjoiltiin suppilovahveromuhennoksen ja keitettyjen perunoiden kera.


HIRVENLIHAPULLAT (n. 16 isoa pyörykkää)

1 sipuli
1 ihan pieni valkosipulinkynsi
vajaa prk kermaviiliä
0,5 dl korppujauhoja
n. 1 tl suolaa
1 tl timjamia
3 katajanmarjaa
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
1 kananmuna
500 g hirvenjauhelihaa

Aloita kuorimalla ja silppuamalla sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuullota niitä pannulla öljytilkassa, kunnes sipuli pehmenee, muttei ruskistu. Nosta jäähtymään.

Sekoita kulhossa kermaviili ja korppujauhot, ja lisää joukkoon mausteet. Katajanmarjat voi rouhia morttelissa tai veitsellä leikkuulaudalla. Sekoita mukaan myös sipulit ja kananmuna sekä jauheliha. Möyhi seos tasaiseksi taikinaksi ja pyörittele lihapulliksi.

Voit paistaa lihapullat pannulla tai uunissa. Minä paistoin niihin ensin vähän pintaa pannulla ja nostin ne loppukypsymään uuniin 175 asteeseen noin puoleksi tunniksi.

8 kommenttia:

  1. Sinä oot niinkun minäkin, hirvipulliin ei sekoitella possunlihaa! Juuri lähetin maikkarille oman hirvipullareseptini, ohjelma tulee varmaan ulos sitten lokakuun puolenvälin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hirvi on hirvi on hirvi :) Vaikka kyllä meillä kotona joskus sotkettiin possuakin sekaan.

      Täytyy pitää simmut auki lokakuussa, jotta näkee, mimmoset pyörykät sinä olet tehnyt!

      Poista
  2. Ja se piti vielä sanomani, että ihana idea tarjota hirvilihapullat suppilovahveromuhennoksen kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa ja metsäistä! Just tein lopuista suppiksista keiton ja miten hyvältä sekin maistui...

      Poista
  3. Meilläkin tehdään hirvipullat pelkästä hirvenlihasta ;)
    Yritin löytää sinut/blogin instagramista, löytyykö se sieltä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Satu, Kokkeillaan-blogi on siitä harvinainen (muinaisjäänne), että se löytyy vain täältä blogialustalta :)

      Poista
  4. Hei vaan, ja otin päivä pari sitten tuttavan tuomaa hirvenlihaa pakastimesta, sulatin ja jauhoin sen jauhelihaksi ja tein jauhelihapihvejä. Olivat todella maukkaita, eikä tulisi pieneen mieleenkään laittaa mitään sianlihaa siihen. Reilusti kyllä voita, että sai liha vähän rasvaa, ja kuivatuista suppilovahveroista (edellisvuotisista) tein sille kastikkeen. Oi että oli hyvää! T. Sanni

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanni, sinulla on ollut sama kombo kuin minullakin: hirvenliha ja suppilovahverot! Ne sopivat ihan älyttömän hyvin yhteen!

      Poista