lauantai 21. heinäkuuta 2018

Tiikeriravut ja lohi hernesopassa

Otsikon yhdistelmä kuulostaa peräti omituiselta, mutta kun kerron, että kyseessä ei ollut perinteinen hernesoppa vaan mintulla höystetty soppamainen hernepyre, niin ymmärrät ehkä jujun. Löysin Elle Mat&Vin -lehden nettisivuilta kesäisen houkuttelevan ohjeen, jota muokkaamalla valmistui tämä helteisen kesäillan ateria varsin vaivattomasti ja nopeasti. Lohiostoksilla ollessani näin kaupan tiskillä myös  kypsentämättömiä tiikeriravunpyrstöjä, joita en voinut vastustaa, ja niinpä ne pääsivät keittoannoksiin mukaan. Tarjolla olisi ollut myös turskankieliä, mutta ne eivät olleet ollenkaan niin vastustamattomia! Valitsin siis ravut.  

Tämä ruoka on kaiketi tarkoitettu alkupalaksi, ja toimii varmasti loistavasti pienempänä annoksena myös sellaisena. Näin reilumpana se upposi hyvin myös illalliseksi. Koska hiki ja sen tähen kevyt ruoka tarpeen.



LOHTA JA TIIKERIRAPUA HERNEKEITON KERA (2-3 annosta pääruokana, useampi alkuruuaksi)

3 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 palsternakkaa (oli ehkä n. 300 g)
n. 5-6 dl kasvislientä
200 g herneitä (pakasteherneet käyvät hyvin)
puoli ruukkua minttua
puoli ruukkua lehtipersiljaa
tiraus sitruunamehua
suolaa ja mustapippuria mausteeksi (+sellerisuolaa ripaus, jos sellaista löytyy)

n. 200 g lohta
3 tiikerirapua / ruokailija

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuori palsternakat ja kuutioi ne. Kuumenna kattilanpohjalla öljyä ja kuullota sipuleita ja palsternakkakuutioita viitisen minuuttia sekoitellen. Lisää kattilaan puoli litraa kasvislientä (tai vettä ja yksi kasvisliemikuutio) ja anna palsternakkojen kiehua kypsiksi. Lisää herneet kattilaan, kun juurekset ovat kypsyneet ja keitä vielä muutama minuutti. Lisää sitten yrtit ja soseuta keitto. Aloita sitten maistelu ja maustaminen. Suolaa maun mukaan, mustapippuria maltillisesti ja hiukan sitruunamehua terävöittämään makeahkoa makua. Sellerisuolaa laitoin hippusen (sitä olen valmistanut itse merisuolasta ja sellerinsiemenistä), koska juuriselleriä ei ollut keittoon laittaa. Jos haluat sileän ja tasaisemman värisen keiton, siivilöi soppa. Minä jätin keiton ronskisti rosoiseksi.

Kun keitto on valmis, paista annoksiin kalapalat (mausteena suola ja mustapippuri + tiraus sitruunamehua) ja ravunpyrstöt. Raa´at tiikeriravunpyrstöt ovat harmaita ja muuttuvat paistettaessa kauniin vaaleanpunertaviksi. Vain pari minuuttia per puoli riittää hyvin. Liian pitkä kypsentäminen muuttaa ne sitkeiksi ja kumimaisiksi. Ripsaus suolaa ja hippunen chilipulveria päälle, ja annoksia kohti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti