sunnuntai 22. heinäkuuta 2018

Enchiladat - tai mitä lie rullahommia uunin kautta

Enchiladat, tortillat, fajitakset, tacot, nachot... Siinä on suomalaiselle semmoista sanaviidakkoa, että saa laittaa viidakkoveitsen heilumaan ja internetin laulamaan. Lätty on tutumpi, ja lättyjähän nämäkin tavallaan ovat. Vehnälättyjä eli -tortilloja täytettynä, rullattuna ja kuorrutettuna. Tuli niin hyviä, että sain määräyksen kirjata ohjeen muistiin.

Muistaako muuten joku vielä jauhelihatäytteiset räiskäleet? Siis ennen tortilloiden saapumista näille korkeuksille. Mausteiden määrässä ne hävisivät näille satanolla, mutta siihen maailman aikaan olivat kuitenkin hirmu hyviä. Niitä myytiin kaupan pakastealtaassakin valmiina. Minkähänlaisia ne mahtoivat olla?



ENCHILADAT (8 kpl)

8 kpl vehnätortilloja
1 prk tomaattisalsaa (mietoa, mediumia tai hottia maun mukaan)
1 pss juustoraastetta

400 g jauhelihaa (meillä oli nyt broilerinjauhelijaa)
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
1 punainen chili (tai ihan oman maun mukaan enemmän tai vähemmän)
1 porkkana
2 tl juustokuminaa
1 tl oreganoa
1 tl chipotlechilihiutaleita (tämä on chilinystävän määrä)
n. 1 tl suolaa
n. 1/2 tl mustapippuria rouhittuna
2 rkl tomaattipyrettä
1 pkt mustapapuja (kypsennettyjä siis)
3-4 rkl ranskankermaa (kaikki mitä purkinpohjalla oli)
n. 2 tl hunajaa

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet ja hienonna ne. Suikaloi paprika. Halkaise chili ja poista halutessasi vaaleat siemenkiinnikkeet siemenineen (koska niissä piilee suurin tulisuus). Suikaloi chili. Kuori ja suikaloi porkkana. Kuumenna paistinpannulla öljyä ja laita paprikasuikaleet paistumaan. Niihin tulee hyvää makua, kun ne saavat vähän paistopintaa. Lisää sitten hetken päästä vasta jauheliha paistumaan ja taas hetken päästä sipuli ja valkosipuli sekä porkkana. Kun jauheliha on jotakunkin kypsynyt, mausta seos juustokuminalla, oreganolla, chipotlella (josta saa kivaa savun makua) sekä suolalla ja mustapippurilla. Sekoittele ja lisää tomaattipyre, mustapavut, hunaja ja ranskankerma. Seoksesta ei ole tarkoitus tulla kastikemainen vaan ennemminkin muhennos, jotta lopputulos ei olisi lötkö ja märkä vaan mehevä. Sekoita ja maistele ja lisäile mausteita ja suolaa makumieltymystesi mukaan.

Sipaise uunivuoan pohjalle ja reunoille vähän öljyä. Nostele tortillalättyjen päälle täytettä ja rullaa tiukasti. Nosta rullat vuokaan. Jos täytettä jää (minulla jäi), voit levittää loput rullien päälle vuokaan. Kaada lopuksi päälle purkillinen tomaattisalsaa ja ripottele pinnalle vielä juustoraaste. Nosta vuoka uuniin ja paista, kunnes juusto on saanut sopivasti väriä, ehkä n. 20 minuuttia riittää.


2 kommenttia:

  1. Aijai, täytetyt lätyt. Heti pääsin mielikuvamatkalle 80-luvun lopulle siskojeni väliin ruokapöytään istumaan. :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vain silloinkin oli makuja ja tunnelmaa ruokapöydässä :)

      Poista