sunnuntai 6. tammikuuta 2019

Uuniperunat deluxe

Hyvää alkanutta vuotta Kokkeillaan-keittiöstä!

Täällä on ollut ilmassa bloggausväsymystä, mutta nyt alkaa tuntua, että se on vähenemään päin. On siis mahdollista, että tuotoksia tulee useammin kuin neljän kuukauden välein. Tosin lienee viisainta olla lupaamatta mitään...

Kävimme joululomalla Helsingissä ja reissuun sisältyi kulttuurin lisäksi myös monenlaista herkuttelua. Erityismaininnan ansaitsee Mei Lin -ravintola, jonka tarjoamat maut (dumplingeja ja wonton-soppaa) olivat aivan taivaallisen ihanat! Dumplingeja ei täällä Oulussa ole pahemmin tarjolla, joten muualla astumme mieluusti paikkaan, jossa niitä tarjotaan. Reissulla mieleen jäi kaihertamaan myös meksikolaisen ravintolan "perunankuoret" eli alkupalana tarjoillut mehevät perunat. Niitä päätin siltä syömältä tehdä myös kotona. Kyseessä on siis uunissa kypsennetyt perunat, jotka halkaistiin ja kaiverrettiin tyhjäksi, ja sen jälkeen kypsään perunamössöön lisättiin makuja. Lopuksi vielä koko komeus hetkeksi uuniin!


Tässä keittiössä vuosi alkoi samalla meiningillä, jolla on kuljettu koko ajan: kourallinen, hieman, jonkin verran, vähän lisää... Tällä tapaa valmistuivat myös deluxe-uuniperunat. Lisäilin täytteeseen eli perunaan vähän sitä ja tätä, välillä maistelin, ja säätelin makua sopivaksi. Hyvin onnistui! Seuraavalla kerralla mukaan voi laittaa vielä lisää chorizomakkaraa sekä hitusen enemmän savupaprikaa eli potkua.

Tämä on kuulkaa aikaa vievä projekti, ei mikään joutuisa arki-illan herkku! Voisi olla hyvä idea valmistaa nämä uunissa käyntiä vaille valmiiksi edellisenä iltana, ja lykätä arkena työpäivän jälkeen vain uuniin lämpiämään.

Kaksi puolikasta uppoaa aikuiseen varsin helposti, riippuen tietysti perunan koosta. Kolmannesta tulee ähky (paitsi ei selvästikään kaikilla). Jotenkin tällä kaavalla voit laskea kulutuksen. Nämä olisivat kiva lämmin tarjottava pienten kemujen noutopöydässäkin. Silloin riittää ehkä yksi puolikas per syöjä.



MEHEVÄT UUNIPERUNAT

5 isoa jauhoista perunaa

n. 15 cm:n pätkä chorizomakkaraa
kourallinen tuoretta pinaattia
1 prk ranskankermaa (+hiukan maitoa tarvittaessa)
reilu kourallinen juustoraastetta (Edamilla mentiin meillä)
hyppysellinen vahvaa savupaprikaa
rouhaisu mustapippuria
1-2 rkl sitruunamehua
kourallinen yrttejä (ruohosipulia ja lehtipersiljaa)
maun mukaan suolaa

päälle juustoraastetta (laitoin tavallista + parmesaania)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese perunat huolella ja pistele niihin haarukalla muutamat reiät. Nosta perunat uunivuokaan ja laita tiiviisti folio päälle. Kypsennä perunoita niiden koosta riippuen 1-2 tuntia. Kokeile kypsyyttä haarukalla.

Kun perunat ovat kypsiä, nosta ne jäähtymään. Paista sillä välin makkara. Leikkaa se ihan pieniksi kuutioiksi ja paista kuumalla pannulla. Lisärasvaa ei tarvita, sillä makkaroista sitä irtoaa kyllä melkoisesti. Makkarakuutioiden paistuessa leikkaa kourallinen pinaattia hiukan pienemmiksi paloiksi ja lisää pannulle, kun makkarapalat ovat paistuneet rapsakoiksi. Paista vielä hetki, kunnes pinaatit pehmeävät.

Halkaise kypsät perunat varovasti pituussuunnassa kahtia. Lusikoi kypsä perunasisus kulhoon. Jätä reunoille hiukan perunaa, jotta kupit pysyvät paremmin kasassa. Nosta kaiverretut perunankuoret uunipellille leivinpaperin päälle. Muussaa kulhossa perunaa haarukalla. Ei haittaa, vaikka sinne jää kokkareita. Tässä ei tavoitella silkinsileää koostumusta. Lisää perunamuhjun sekaan makkarakuutiot ja pinaatti, ranskankerma, juustoraaste ja mausteet. Jos seos tuntuu kovin kuivalta, kannattaa lisätä vähän maitoa (minä lisäsin ehkä reilun puoli desiä). Sekoita maustettu perunaseos huolellisesti ja lusikoi se perunankuorien täytteeksi. Minä en saanut kaikkea mahtumaan takaisin, ja laitoin loput rasiaan odottamaan toista mahdollisuutta (ajattelin lisätä sekaan kananmunan ja paistaa salaatin kaveriksi pari perunapihviä). Ripottele päälle hiukan juustoraastetta. Paista täytettyjä perunoita 225-asteisessa uunissa vielä 10-15 minuuttia tai kunnes juusto päällä on saanut vähän väriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti