tiistai 2. helmikuuta 2021

Uusi ystävä: Juuripersiljakeitto

Viime syksynä törmäsin minulle uuteen ainekseen, juuripersiljaan, paahdetun juuressalaatin ohjeessa. Nyt havaitsin kaupassa pussillisen niitä - olivat valkoisia noin porkkanan kokoisia ja palsternakan näköisiä pötkylöitä. Tarrasin heti pussiin kiinni, jos vaikka tekisin sitä juuresalaattia. No, en tehnyt. Sen sijaan paahdoin juuripersiljaa uunissa lohkoperunoiden ja porkkanan kanssa, ja lopuista tein keiton. Uunissa paahdetut juuripersiljat (mausteena vain öljyä, suolaa ja pippuria) olivat todella hyviä! Siitä sain idean paahtaa ne myös keittoon. Paahdetun juuripersiljan maku oli mielestäni jotain juurisellerin ja palsternakan välillä, aromaattinen ja aavistuksen makea.Siitä tuli tosi hyvä sosekeitto, joka maistui hapanjuurileivän kanssa lauantailounaaksi.


JUURIPERSILJAKEITTO (2 annosta)

n. 300 g juuripersiljaa

1 valkosipulinkynsi

öljyä

1 sipuli

1 rkl (oliivi)öljyä

4 dl kasvislientä (esim. 4 dl vettä ja 3 tl kasvisliemijauhetta)

1 dl kuohukermaa

n. 1 rkl sitruunamehua

ripaus mustapippuria, suolaa tarvittaessa, vettä koostumuksen säätämiseen tarvittaessa


Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuori juuripersiljat ja napsaise kummastakin päästä siivu pois. Leikkaa juuripersiljat kahteen osaan, ja puolikkaat vielä pienemmiksi (esim. kapoinen osa halki kahteen osaan ja paksumpi pää neljään). Levitä juuripersiljapalat ja kuorimaton valkosipulinkynsi uunipellille leivinpaperin päälle, liruttele päälle hiukan öljyä. Kypsennä uunissa puolisen tuntia tai kunnes juuripersiljat ovat pehmenneet kypsiksi.

Kun juurekset alkavat olla kypsiä, hienonna sipuli. Kuullota sipulia kattilan pohjalla öljyssä lempeällä lämmöllä, jotta se pehmenee, muttei ruskistu. Lisää sekaan kypsät juuripersiljat. Purista pehmennyt valkosipuli kuorestaan kattilaan (valkosipulinkynsi pehmenee melkeinpä sosemaiseksi ja mausta tulee ihana!). Lisää kasvisliemi ja kiehauta. Soseuta keitto sauvasekoittimella (tai blenderissä). Lisää soseutettuun keittoon kerma ja halutessasi vettä (sosekeiton paksuus tai ohuus on makuasioita). Mausta sitruunamehulla (himppunen terävyyttä tarvitaan), mustapippurihitusella ja halutessasi suolalla. Juuripersilja on ainakin uunin jäljiltä hiukan makeahko, joten säädä maut sopivaksi sitruunamehulla ja suolalla.

Juuripersiljat paahteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti