sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Appelsiinisyrnikit

Syrnikki on hassu sana. Tulee ensinnä mieleen myrkky, niin kuin joku arsenikki vaikkapa, ei suinkaan herkku. En ole tullut tehneeksi syrnikkejä eli rahkalettuja koskaan aiemmin, mutta kun nyt jääkaapissa oli parhaat päivänsä nähnyt rahkapurkki, niin se antoi aihetta syrnikkeihin. Ohjeen otin Pirkan nettisivuilta ja lisäsin siihen yhden appelsiinin kuoren. Sitrukset ovat niin ihania ja niiden kuoriraaste sopii hyvinkin moneen ruokaan ja taikinaan. Monissa syrnikkiohjeissa taikina on niin paksua, että sitä muotoillaan käsin. Minun taikinani oli paksua kyllä, mutta se oli lusikoitava pannulle.

Appelsiini maistui syrnikeissä sopivasti, muttei hyökkinyt päälle. Appelsiinisyrnikkien kanssa sopi hyvin mustikkahillo. Emme lähteneet kokeilemaan mitään muita hilloja tai hunajaa, sillä mustikkais-appelsiiniset lettuset veivät kielen mennessään. Kuvat ovat karseita, mutta olin jo päässyt kuvausvaiheessa maistamaan syrnikkiä, enkä kyennyt tekemään kuvausjärjestelyitä paremmissa valo-olosuhteissa, vaan säntäsin syömään näitä.

APPELSIINISYRNIKIT (n. 12 kpl)

1 prk maitorahkaa
3 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
ripaus suolaa
1 appelsiinin kuori raastettuna

Sekoita rahka ja munat hyvin, lisää muut aineet taikinaan. Anna taikinan levätä hetki. Nostele taikinaa lusikalla tai pienellä kauhalla lettupannun koloihin. Paista syrnikit kohtuullisen miedolla lämmöllä, sillä ne palavat helposti.

11 kommenttia:

  1. Vaikuttaa todella herkulliselta! Näitähän on pakko kokeilla, aineetkin löytyy kaapista.

    VastaaPoista
  2. Minulle sanasta syrnikki tulee mieleen joku piikikäs kasvi:)

    VastaaPoista
  3. Syrnikit, juu, tää perinneruoka pitäis minunkin ottaa ns. haltuun. Appelsiini vaikuttaa tosi hyvältä idealta ja letut herkuilta.

    VastaaPoista
  4. Sauvajyvänen, kokeile ihmeessä! Meillä nämä eivät jää yhden kerran tähdenlennoksi.

    Campasimpukka: Syrnikki voisi hyvinkin olla piikikäs kasvi!! Lisäksi hyvin hyvin myrkyllinen.

    Ankerias V: On niin monia haltuun otettavia ruokia maailmassa! En oikein muista, että mistä nappasin tuon appelsiini-idean, mutta se toimi todella hyvin.

    VastaaPoista
  5. Mullakin jo mielessä noita-akka lenteli luudalla pelkän otsikon lukemisen jälkeen.

    En oo tehny enkä maistanu. Pitänee siis ryhtyä tuumasta toimeen.

    VastaaPoista
  6. Tämmösiä herkkuja tehty eikä meitä kututtu kahaville! Kummaa hommaa. Häätyy tehä joskus, sen verran nameilta vaikuttavat. Meidän vaalikahveilla syötiin jätskiä, kun laiska emäntä ei ole jaksanu leipoa.

    Outi

    VastaaPoista
  7. Nanna, tuo noita-akkamielikuva on kyllä hysteerinen :))

    Outi: Emminä viittiny illalla yheksän aikaan alkaa teitä houkuttelemaan tänne :) Annamannakin olis pitänyt alkaa herättelemään ja pukemaan, polonen. Meillä vasta vaalikahvet tippuu ja tarjolla on viime viikonloppuna leivottua pullaa. Melekeen tuo jäde kuulostaa paremmalta...

    VastaaPoista
  8. Ihan uusi tuttavuus minulle tuo syrnikki, mutta nyt tuli tuo aukko sivistyksessä tukittua - kiitoksia. Kuulostaa sen verran kiintoisalta reseptiltä, että on pakko kokeilla, kunhan saan rahkaa käsiini. Rahka ei kuulu täällä USA:ssa lähikauppojen valikoimiin, mutta on sitä sentään saatavilla, kun tietää, mistä hakee....

    VastaaPoista
  9. Suomineito, mahtaa olla mielenkiintoista kokkailla ulkomailla erilaisten raaka-aineiden keskellä. Siellä on tietysti paljon sellaista, mitä meillä ei (vaikkapa sitä masa harinaa, joista tortillalättyjä tekevät) ole, mutta monia meikäläisten tuotteita vastaavasti vähän hakusassa. Jos löydät rahkaa, niin tee ihmeessä näitä syrnikkejä!

    VastaaPoista
  10. Ja lopulta pääsin kokeilemaan noita syrnikkejä, vaikka rahka pitikin vaihtaa kefiirijuustoon. Mainionmakuisia ja kelpasivat meidän juniorillekin. Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista