maanantai 15. lokakuuta 2012

Uuniomenahillo (ja kettupuuhkat)

Yhteen pimeään syysiltaan tuli yllättäen vihertävänkeltaista piristävää valoa omenapussin muodossa. Ihana ystävä kiikutti meille osan runsaasta sadostaan, kiitos! Osan kohtalona oli omenahillo, tietenkin. Koska pidän kovasti uuniomenoista, läikähti sydämessä, kun törmäsin tähän Hesarin ohjeeseen. Minulla sokeri oli puoliksi hillosokeria, puoliksi hillo-marmeladisokeria (kun hillosokeri loppui kesken). Lisäsin sekaan myös yhden vaniljatangon sekä siivun sitruunankuorta (jonka sitten soseutinkin vahingossa mukaan hilloon, mutta siitä ei haittaa ollut).

Eläissäni en ole syönyt yhtä hyvää omenahilloa!!!


OMENAHILLO UUNISSA

n. 1 kg omenoita
1 sitruunan mehu
siivu sitruunankuorta
2 kanelitankoa
1 vaniljatanko
500 g hillosokeria
1 dl vettä

Pese omenat hyvin. Halkaise ne ja poista siemenkodat ja kannat. Puolita puolikkaat. Minä punnitsin tässä vaiheessa omenalohkot, ja niitä oli kilon verran. Pese sitruuna huolella ja viillä siitä vaikka perunankuorimaveitsellä kunnon kuorisiivu. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet pois. Purista sitruunasta mehu. Laita kaikki ainekset uunivuokaan ja sekoita hyvin. Nosta vuoka uuniin ja laita uuni päälle, 200 asteeseen. Kurkkaa vuokaan noin puolen tunnin kuluttua ja sekoita hilloaineksia hyvin. Anna vuoan olla uunissa kaikkiaan noin tunnin ajan, tai kunnes omenat ovat pehmenneet. Nosta vuoka pois uunista ja poista vaniljatanko ja kanelitangot (ja sitruunankuoripala, jos muistat). Soseuta omenat sauvasekoittimella. Purkita kuumiin, desinfioituihin purkkeihin.

Minä laitoin osan hillosta pakastimeen pakasterasioissa. Annoin hillon jäähtyä vähän ennen rasioihin laittamista, ja kokonaan ennen pakastimeen laittamista.

- - -

Omena-auton takapenkkiläiselle kiikutin syyskylmiä lämmittämään kettupuuhkan. Löysin täältä mukavan ja helpon kaulahuiviohjeen, jota noudatin täsmällisesti.

Kaks kettua olis vielä kotona... Täytyy toimittaa ne oikeisiin osoitteisiin ennen kuin kohdehenkilöt kasvavat liian isoiksi :)

14 kommenttia:

  1. Ihanan mausteisen kuuloinen omppuhillo. Söisin mielelläni aamujogurtin (tai ruotsalaisen viilin jos sitä täältä saisi) kanssa. Käkikellomaassa omppuhilloa käytetään vähän samaan tapaan kuin täällä puolukkasurvosta ja -hilloa eli monien pääruokien kanssa. Ei se muuten ole lainkaan pahaa niinkään.

    Tosi suloisia nuo kettukaulaliinat. Muistan hämärästi omistaneeni ketuttoman mutta samantyylisellä "kiinnittyvällä" mallilla tehdyn kauliinan 80-luvun alussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hillon maku oli jotenkin täyteläinen ja raikas yhtä aikaa. Puuroon jo hillosilmää laitettiin, mutta mikäpä ettei käkikellomaan tapaan jonkun pääruuankin kanssa voisi tätä syödä.

      Kettukaulaliinaideaan kun törmäsin, en mitenkään voinut vastustaa niitä. Olivat suloisia kyllä!

      Poista
  2. Törmäsin samaiseen hesarin ohjeeseen ja samaa mieltä olen, parasta omenahilloa mitä oon ikinä syönyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puntaroin muutaman hillo-ohjeen välillä, mutta hykertelin lopulta tyytyväisyyttäni, kun valitsin tämän. Erinomaista!

      Poista
  3. Oi, kyllä läikähti täälläkin sydämessä, sekä omppuhillon että suloisten kettupuuhkien ansiosta. Käsityöpeukaloa ei harmikseni löydy edes keskeltä kämmentä, mutta hilloa täytyy joskus koklata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiiätkö Canelia, näiden kettupuuhkien teossa mahtaa kehittyä semmoinen käsityöpeukalo :) Alahan kokeilemaan. Omenahillopeukalo sulla varmaan on jo ennestään!

      Poista
  4. Omppuhilloa on täällä väsätty niin että korvista pursuaa mutta toi kettupuuhka on MAINIO!! Täytyy heti etsii lankoja :)
    Kiitos ihanasta vihjeestä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kun sait mieleisesi neulevinkin täältä! Nyt vain puikot suhisemaan :)

      Poista
  5. Takapenkin räpätys on pitänyt kettupuuhkaansa intopiukeana, kiitos vain! Se on ihana. Saisiko äitikin samanlaisen, vähän isompana? :D

    Mainion oloinen omppuhillo. Tuota voisi kokeilla. Meilläkin kyllä omppuhilloa piisaa, mutta kyllä sitä meneenkin. Isäntä meinaa kokeilla tehdä omppumehua. Saapa nähä jääkö meinaamisen asteelle ;)

    Outi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitäiskö sun kirjoittaa joulupukille :) ? Siittä kettupuuhkasta, ei omenamehusta :D

      Poista
    2. Joo! Pitäs!

      Rakas joulupukki!
      Olen ollut ihan älyttömän kiltti koko vuoden, voisinko saada ikioman kettupuuhkan, ettei mun tarttisi olla kateellinen tyttäreni puuhkalle! Ja kun ei se anna lainaankaan omaansa, ois se tosin vähän lyhytkin minulle.

      :))

      Poista
    3. Yks tonttu ainakin on nyt kirjannut tän toiveen :)

      Poista
  6. Teinpä juuri satsin tätä hilloa, ja voi luoja kun se on hyvää! Taitaa kadota purkit kaapista alta aikayksikön, kun tuo parempi puoliskokin kuulostaa tykkäävän. Laitoin lisäksi tupsauksen mausteneilikkaa mukaan.

    Tuo kettukin on aika ihana, pitänee ehkä pistää kettutehdas pystyyn joulua silmällä pitäen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, että tuli mieluisaa hilloa tällä ohjeella. Neilikka kuulostaa hyvältä lisältä! Ja vielä ehtii kettutehtailijaksi :)

      Poista