tiistai 16. huhtikuuta 2013

Pintapaistettua lohta limetti-chililiemessä

Sain ystävältä tekstarivinkin herkullisen kuuloisesta lohiateriasta, mutta unohdin ostaa sienet ja sinappikurkkusalaatin (aika olennaiset osat), joten piti muuttaa suunnitelmaa. Pelastajaksi tähän kiperään tilanteeseen tuli mainio Safkaa -keittokirja, jonka ohjeistuksen mukaan tehty lohiruoka maittoi meille molemmille oikein hyvin. On meillä käytetty soijakastiketta lohen kanssa useasti ennenkin, esimerkiksi marinoimaan seesamilohipaloja tai isompaa lohipalaa ennen uunissa kypsennystä, mutta emme ole siinä aiemmin kypsentäneet kalaa.

Tässäpä muillekin ohje, jota aion vastaisuudessakin noudattaa maukkaan lohiaterian loihtiakseni!
Seuraavalla kerralla paistan grillipannulla, että tulee komiampaa!

PINTAPAISTETTUA LOHTA LIMETTI-CHILILIEMESSÄ (neljälle)

600-700 g lohifileetä (niskapalaa, ohjeistaa Safkaa)
1 tuore chili
3-5 cm:n pala tuoretta inkivääriä
1,5 dl soijakastiketta
2 limetin mehu
0,5 dl vettä

Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen. Leikkaa lohifileestä noin kolmen sentin paksuiset viipaleet. Kuumenna grilli- tai paistinpannu hyvin kuumaksi, laita lohet pannulle 45 sekunniksi ja nosta ne uunivuokaan paistettu puoli ylöspäin. Lohen tulee kypsyä pinnalta vain muutaman millin verran.

Viipaloi chili ja inkivääri pikkukattilan pohjalle ja kaada sinne myös soijakastike, limettien mehu sekä vesi. Keitä seosta kevyesti pari kolme minuuttia, jotta liemi ehtii maustua. Kaada kiehuva liemi lohipalojen päälle niin että nestettä on noin puoliväliin lohipaloja. Nosta vuoka uuniin ja kypsennä lohipaloja 150 asteessa noin 10 minuuttia. Nosta vuoka uunista ja anna lohipalojen jälkikypsyä liemessään vielä viisi minuuttia.

Tällä tavoin kypsennettynä lohi jää sisältä ihanan meheväksi. Soija, limetti, chili ja inkivääri ovat sille oivallisia kumppaneita, ja makua ehtii tulla kypsennyksen aikana juuri sopivasti. Me nautimme lohta riisin ja parsan kera. Sanoin aika monta kertaa ruokailun aikana "onpa hyvää" :)

6 kommenttia:

  1. Jos voisin syödä lohta, voisin helposti syödä sitä näin laitettuna.

    VastaaPoista
  2. Kiitos reseptistä. Eilen herkuttelimme tällä, eikä jää viimeiseksi kerraksi! Lohi aivan loistavaa :))

    Aurinkoisisa kevätpäiviä. Seija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, Seija! Kiitämme ja kumarramme safkalaisia tästä herkullisesta ohjeesta :) Mukavaa kevään jatkoa!

      Poista
  3. Kuulostaa hyvältä, työkaverilta sain juuri reseptivinkin - kokkeiluun menee tämä for sure :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän vinkin antoi työkaveri :) Meillä tämä ruoka kuuluu jo ihan perussettiin ruokalistalla. Aina hyvää!

      Poista