tiistai 9. huhtikuuta 2013

Savoijinkaalikääryleet karitsanjauhelihalla


Pidän kaalista, mutta olen rajoittunut käyttämään tavallista valkokaalta sekä kukka- ja parsakaalta. Savoijinkaali eli kurttukaali on minulle uudempi tuttavuus, niin uusi, että sitä on valmistettu keittiössämme nyt vasta kaksi kertaa. Kaupasta löytyi kotimaista kurttukaalia, ja lihatiskiltä kotimaista karitsanjauhelihaa, joista tein pääsiäisen aikaan kaalikääryleitä. Loppu savoijinkaalista taipui kiinahenkisen aterian lisukkeeksi pikapaistettuna pannulla sipulin, valkosipulin ja inkiväärin kera. Hyvää niinkin!


SAVOIJINKAALIKÄÄRYLEET KARITSANJAUHELIHALLA (n. 7 kpl)

7 kaalinlehteä
vettä
suolaa

250 g karitsanjauhelihaa
1 valkosipulinkynsi murskattuna
1 salottisipuli hienonnettuna (tai puolikas sipuli)
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
2 tl soijakastiketta
2 tl sitruunamehua
n. 1 tl suolaa
2 rkl ranskankermaa (tai vaikka kermaviiliä, sitomaan täytemassaa)
1/2 dl couscousia + 1/2 dl kaalinkeitinvettä
minttua, basilikaa (minulla oli molempia tuoreena ihan pieni kourallinen)
mustapippuria

1 rkl siirappia
1 rkl soijakastiketta
1 rkl vettä
ripaus (vastaraastettua) muskottipähkinää
(vähän voisulaa)

Irrota kaalista lehdet (meidän kaalissa oli 7 kääryleisiin sopivan kokoista lehteä, tämän jälkeen lehdet olivat jo liian pieniä) ja kiehauta niitä suolalla maustetussa vedessä viitisen minuuttia, kunnes vähän pehmenevät, jotta niiden rullailu on helpompaa. Ohenna sitten paksuinta kohtaa lehtiruodista veitsellä viiltäen.

Ota kaalinlehtien keitinvedestä 1/2 dl lientä ja kaada se pieneen kulhoon couscousin joukkoon. Laita kelmu päälle ja anna turvota. Sekoita jauhelihan joukkoon muut ainekset, lisää joukkoon turvonnut couscous ja sekoita kunnolla taikinaksi. Minä kypsensin tässä vaiheessa mikrossa "koekakun", jotta pääsin maistamaan, onko mausteita ja suolaa kylliksi. Jaa jauhelihataikina yhtä moneen osaan, kuin sinulla on kaalinlehtiä ja laita kokkare taikinaa kullekin lehdelle. Rullaa kuten kaalikääryleet ja nosta uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Sekoita siirapista, soijasta ja vedestä pieni liemi ja mausta muskottipähkinällä. Valele kääryleitä liemellä ja nosta uuniin. Paista ensin kymmenisen minuuttia 225 asteessa, sitten vajaan tunnin ajan 200 asteessa tai vähän alemmassa. Valele välillä kerran tai pari liemellä.

2 kommenttia:

  1. Sinä se aina saat veden kielelle näillä hienosti muokatuilla klassikoilla. Kaalikääryleet, lempiruokaani, jota saa ihan liian harvoin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Jonna! Nämä olivat jotenkin helpomman tuntuiset tehdä kuin "tavalliset" kaalikääryleet, koska en keittänyt koko kaalta, vaan nuo muutamat kaalinlehdet. Ei tullut lainkaan tuskainen olo väkertäessä :)

      Poista