torstai 23. toukokuuta 2013

Mokkapalakäännynnäinen

Minä en erityisemmin pidä mokkapaloista. Tykkään mokkapaloista!


Niin, nythän on käynyt sillä lailla, että Masutoaitemu-blogin banaanimokkapalaresepti on käännyttänyt Kotiharmin mokkapalafaniksi. Meillä on aiemmin leivottu mokkapaloja to-del-la harvoin, tuskin edes kerran vuodessa. En osaa sanoa, miksi niin monen suosikkileivonnainen ei ole erityisemmin iskenyt minun makuhermooni. Nyt iski, hassua. Mokkapaloista tuli yhtäaikaisesti meheviä, raikkaita ja täyteläisiä. Maistoin tietenkin palan (no joo joo, kaksi) jo eilen hetikohta kun leivonnainen oli jäähtynyt, ja hyväksi totesin, mutta vuorokauden jääkaapituksen jälkeen maku oli vieläkin parempi. Älä siis ole rohmatti ja syö kaikkea samana iltana, kun olet piirakan leiponut :)

BANAANIMOKKAPALAT (noin 20 palaa)

100 g voita
1 kypsä banaani
2 munaa (kolme, jos ovat oikein pieniä; minä laiton 3)
2 dl taloussokeria
1 dl ruokokidesokeria
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1,5 dl maitoa
4,5 dl vehnäjauhoja

Kuorrutus:

50 g voita
3 rkl espressoa
1 rkl tummaa kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
3 dl tomusokeria

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Vuoraa noin 25 x 35 cm kokoinen uunivuoka leivinpaperilla.

Sulata voi kattilassa ja ruskista se. Sekoita voisulaa koko ajan, kunnes voi alkaa kuplia ja väri muuttuu kauniin vaaleanruskeaksi.

Vatkaa munat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota pitkään ja hartaasti, niin kauan, että ruokokidesokeri ei enää juuri rapise kulhossa (Masutoaitemu-Riitan mukaan "anna vatkaimen laulaa ainakin vartti"). Lisää leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakaojauhe ja sekoita nopeasti. Lisää sitten maito, vehnäjauhot ja ruskistettu voi, ja sekoita. Pehmennä banaani haarukalla, ja lisää sekin taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista piirakkaa uunin alaosassa 10-15 minuuttia (minulla oli tasan 15 minuuttia). Anna pohjan jäähtyä rauhassa ennen kuin kaadat kuorrutteen päälle.

Kuorrutus: Sulata voi. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä lastalla kakun päälle ja koristele mieleiselläsi strösselillä. (Komppaan Riittaa siinä, että kookoshiutaleet ovat ihan kertakaikkiaan kiellettyjä tässä yhteydessä! Minä en niitä keittiööni ota muissakaan olosuhteissa...)

Nyt menen hakemaan palan kakkua. Mene sinä tekemään kakkua.

6 kommenttia:

  1. Minä en ole tehnyt mokkapaloja vuosiin vaikka hyvistä sellaisista olen aina tykännyt, kuivat ovat kauheita. Tuota Riitan versiota pitäisi kyllä testata sitten kun on taas uuni käytettävissä.
    Muuten, kannattaa hankkia (edes testimielessä) jostain laadukkaita kookoslastuja, niillä ei ole mitään tekemistä koookoshiutaleiden kanssa ;). Sopivat moneen leivontaan ja mysliin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä ohjetta kannattaa kyllä testata - heti, kun uunia pääset päälle laittamaan :) Kookoslastut ovatkin mulle ihan outo tuttavuus, pitää testata ne, jos jostain löytää. Kiitos vinkistä Luimupupu!

      Poista
  2. Mä olen oikea mokkapalasyöppö. Niitä aina aina pakastimessa.. :) Tuota banaania pitää itsekin seuraavalla kerralla kokeilla, antaa pohjaan varmasti mehevyyttä ihan eri tavalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä on mokkapalasyöpöllekin aivan mainio uusi resepti!

      Poista
  3. Ooh, olen ihan otettu, että olen saanut jonkun käännytettyä mokkapalafaniksi! Nää on kyllä ihan liian hyviä, pitää tehdä pikapuoliin.

    Luimupupulle kiitokset kookoslastuvinkistä, pitänee testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhaat mokkapalat, jotka minun suuhuni ovat osuneet, kiitos siis vielä ohjeesta! Eilen nämä maistuivat erinomaisesti myös eräälle pikkumiehelle, joka ei banaania syö muuten mitenkään :)

      Poista