perjantai 3. toukokuuta 2013

Raparperitäytekakku

Meidän kahvipöydässämme nähdyt täytekakunrääpäleet ovat yleensä perustuneet kahden munan kakkupohjalle, eivätkä ole ulkomuotonsa puolesta olleet lähellekään kakkublogiainesta. Viikonloppuna kahvittelimme 85-vuotiaan vanhan herran syntymäpäivän kunniaksi, mikä vaati tietysti oikean täytekakun. Armastukseni toivoi tällä kertaa sellaista täytekakkua, jota "voi ihan oikeasti syödä" (ei siis sellaista, joka on syöty jo yksien kahvikupillisten jälkeen). Täytyi siis tehdä oikein neljän munan kakku. Täytteeksi valikoitui raparperi, sillä olin nähnyt kaupassa oikein komean punaisia raparperinvarsia jo myytävän. Keitin niistä hillokkeen, jota laitoin paitsi väliin, myös päälle. Näin kakusta tuli söpönen ja todella hyvän makuinen. Paras täytekakku, jonka olen ikinä tehnyt!


RAPARPERITÄYTEKAKKU

Raparperihilloke (tee tämä ensin):
n. 500 g raparperinvarsia (paloiteltuna noin 6-7 desiä)
vajaa desi sokeria
puolikas vaniljatanko
alle 1/2 dl vettä

Paloittele raparperinvarret ja laita ne kattilaan. Lisää sokeri, halkaistu vaniljatanko ja vaniljatangon pois kaavittu siementöhnä sekä vähän vettä. Keitä hilloketta välillä vähän sekoitellen noin puoli tuntia. Jäähdytä hyvin.

Kakkupohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne siivilän läpi vaahtoon. Sekoita taikinaksi hellävaroen. Kaada taikina voideltuun ja kevyesti jauhotettuun vuokaan (läpimitaltaan n. 18 cm). Paista 175 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes kakun reunat alkavat irrota vuoasta ja kakku on tikulla kokeillen kypsä eli taikinaa ei jää tikkuun.

Kokoa kakku. Leikkaa pohja kolmeen levyyn. Kostuta levyt kokoamisvaiheessa mieleiselläsi kostukkeella. Minä käytin noin desilitran maitoa, johon lisäsin pari teelusikallista vaniljasokeria. Levitä kakkupohjalle kostutuksen jälkeen raparperihilloketta ja kermavaahtoa ja laita päälle toinen pohja ja toista tämä. Laita päällimmäinen levy paikoilleen ja kostuta. Jos hillokkeesi on kauniin punaista, kannattaa sitä laittaa myös kakun päälle. Levitä raparperihilloketta päälle, mutta jätä reunoista sentin verran ilman hilloketta. Jos hilloke on kovin löysää, pehmitä yksi liivatelehti kylmässä vedessä ja liota se sitten esim. tilkkaseen kuumaa marjamehua, kaada seos hillokkeenlopun sekaan ja sekoita huolella. Pursota tai levitä reunoille kermavaahtoa ja pursota päällyosan reunoille ruusukkeet.

Minä käytän kermavaahdossa yleensä myös vähän rahkaa. Tähän kakkuun meni

4 dl kuohukermaa + vajaa purkillinen rahkaa.

Syntymäpäiväsankari ei kuulemma ollut koskaan puhaltanut kakustaan kynttilöitä, joten oli jo aikakin semmoiselle kokemukselle!

Hauks ja nam!

6 kommenttia:

  1. Hieno kakku! Ja varmasti todella hyvä :) Pitää joskus kokeilla tätä. Raparperi sopii hyvin makeisiin leivonnaisiin, kun tuo kivasti kirpeyttä mukaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minä oon käyttänyt raparperia kyllä britatortussa, jossa se on aivan paras täyte, mutta en muistaakseni täytekakussa. Ei jää viimeiseksi kerraksi tässä.

      Poista
  2. Oikein sievä kakku ja raparperi on hyvä täyteaine!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kotiharmi kiittää :) Raparperi oli toden totta toimiva täyte!

      Poista
  3. Näyttää hyvältä, siksipä on juhannusta varten täällä on parhaillaan työn alla. Fiksu tosin tekee niin, että ensin tekee kakkupohjaan taikinan, laittaa sen uuniin ja sitten lukee ohjeesta, että "tee tämä ensin". Noh... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Odile, kiitos kommentistasi! Jotenkin tämä on jäänyt minulta kokonaan huomaamatta aiemmin... siis pari vuotta sitten, hui. Toivottavasti kakku maistui!

      Poista