lauantai 24. elokuuta 2013

Kanapeet

Harvoin olen syönyt ja vielä harvemmin (=en koskaan) leiponut kanapeita, noita kauniin näköisiä voitaikinakeksejä. Senpä vuoksi tartuin kaulimeen ja aloin pöllyttää jauhoja. Ohjeen otin Valion sivuilta ja sillä päästiin oikein hyvään lopputulokseen. Erikoista näissä kekseissä on se, että ne paistamisen puolivälissä ne käännetään pellillä. Se pitää ainakin leipurin virkeänä :)

KANAPEET (50-60 kpl)

200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl jääkylmää vettä
n. 2 dl sokeria

Nypi pehmeä voi ja vehnäjauhot sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina puuhaarukalla sekaisin vaivaamatta sitä liikaa. Taputtele taikina tasaiseksi, kääräise kelmuun ja nosta jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Kauli jäähtynyt taikina jauhojen avulla 1 mm:n paksuiseksi levyksi ja ripottele pinnalle sokeria. Kauli sokeroitua levyä vielä kevyesti niin, että sokeri tarttuu taikinaan. Taita taikina kolmeen osaan. Kauli, sokeroi ja taita taikina vielä kolme kertaa uudelleen edellä olevien ohjeiden mukaan. Jos kauliminen tuntuu vaikealta ja taikina liian pehmeältä, voi taikinan nostaa välillä hetkeksi kylmään.

Kauli taikina lopuksi 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Ripottele leivinpöydälle sokeria ja nosta levy sokerin päälle. Ripottele myös pinnalle sokeria ja kauli levyä, jotta sokeri tarttuu taikinaan ja levy suurenee vielä hitusen.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Rullaa levyä kummaltakin pitkältä sivulta keskustaa kohti, kunnes rullat kohtaavat puolivälissä. Leikkaa tangosta noin 5 mm:n paksuisia viipaleita ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Paista keksejä 225 asteessa noin viisi minuuttia ja käännä keksit. Paista vielä 3-4 minuuttia, kunnes keksit ovat saaneet kauniin kullankeltaisen värin. Ole tarkkana myös viimeisen pellillisen kohdalla, äläkä mene esimerkiksi katsomaan televisiota tai tiskaamaan tai tekemään voileipää tai pyyhkimään pöytää. Kanapeesi palavat, voin kertoa...

Miltähän kanapeet maistuisivat, jos sokerin joukkoon raastaisi hitusen sitruunankuorta? Tai jos sokerina käyttäisi ruskeaa sokeria?

2 kommenttia:

  1. Leipomisen jälkeen ei tartte lähtä salille, kun yläkroppa saa jumppaa kaulitsemisesta - kuinka kätevää! Mutta syömisen jälkeen taas...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos keksijemma olisi vaikka kellarivarastossa, ja kulkisi keksinhaussa aina portaita pitkin, niin tulisi jumppaa kerrakseen :)

      Poista