keskiviikko 4. syyskuuta 2013

Uusi rakkaus

Oletko huomannut, että johonkin ruokaan voi rakastua? Lämpimät tunteet ruokaa kohtaan heräävät jo valmistusvaiheessa, kun maistelee eri komponentteja ja valmis ruoka saa sydämen (ja makunystyrät) sykähtelemään ilosta.


Minä herkistyin ruusukaalipastan äärellä. Mikä herkku! Viipaloidut ruusukaalit paahdetaan uunissa ja sekoitetaan kerma-sinihomejuustokastikkeeseen yhdessä pastan kanssa. Kaikki kruunataan voissa tiristetyllä pekaanipähkinämurulla. Jo tuo ruusukaalien paistovaihe meinasi olla minulle kohtalokas: maistoin uunista ottamiani ruusukaalisiivuja yhden ja toisen...kolmannenkin, ja olisin syönyt kaikki, ellen olisi muistanut päämäärääni - pastaruokaa. Täytyy muistaa joskus paahtaa ruusukaalisiivuja vaikka salaattiin, sillä ne olivat rouskuvan hyviä.

Ohjeen löysin täältä.


RUUSUKAALIPASTA (3-4 annosta)

n. 200 g pastaa (minulla oli orecchiettea)

400 g ruusukaalta
3,5 rkl oliiviöljyä
n. 1 tl suolaa
muutama rouhaisu mustapippuria
1,5 rkl voita
1 dl pekaanipähkinöitä
pari salottisipulia
1 pieni valkosipulinkynsi (oma lisäykseni)
2 dl kuohukermaa
n. 100 g (tai maun mukaan) sinihomejuustoa
1 rkl sitruunamehua

Laita uuni lämpiämään 250 asteeseen. Leikkaa ruusukaalien kannoista pätkä pois ja poista myös uloimmat lehdet. Siivuta ruusukaalit muutaman millin (n. 4 mm) paksuisiksi siivuiksi, nosta ne kulhoon ja lisää joukkoon öljy, suolaa ja mustapippuria. Sekoita hyvin ja kaada uunipellille leivinpaperin päälle. Nosta pelti uuniin ja paahda ruusukaalisiivuja 15-20 min. Sekoita puolivälissä. Ruusukaalit ovat valmiit, kun ne ovat pehmenneet ja hiukan "hiiltyneet". Minä laskin puolivälissä lämpöä 225 asteeseen, jotteivät kaikki hiilly.

Laita ruusukaalien paahtuessa pasta kiehumaan hyvin suolattuun veteen. Rouhi pekaanipähkinät karkeasti. Sulata paistinpannulla 1/2 rkl voita ja lisää joukkoon pähkinärouhe. Paista pähkinöitä kolmisen minuuttia koko ajan niitä sekoitellen. Kaada pähkinät lautaselle odottamaan. Silppua sipuli (ja valkosipuli) ja freesaa kevyesti pannulla lopussa voissa. Kaada pannulle kerma ja anna kiehahtaa. Murustele sekaan sinihomejuusto ja sekoita, kunnes se sulaa. Lisää lopuksi sitruunamehu.

Valuta al dente -kypsynyt pasta siivilässä ja kaada se kastikkeen joukkoon pannulle. Lisää joukkoon myös paahdetut ruusukaalit ja sekoita hyvin. Koristele annokset pähkinärouheella.

Kyllä niin tykkäsin tästä! Jopa siinä määrin innostuin, että julkaisin tämän äsken tyystin ilman kuvia :)  Nyt on kuvat mukana!

14 kommenttia:

  1. Mmmmm ruusukaalista saa vaikka mitä hyvää. Tätäkin pitää kokeilla lähiaikoina! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se monikäyttöinen kyllä! Ennen söin sitä vain keitettynä, enkä erityisemmin innostunut.

      Poista
  2. Ymmärrän hyvin lämpimät tunteesi, tässä on aika lailla kaikki kohdallaan.

    VastaaPoista
  3. Pure love!
    Ruusukaali on niiiin ihanaa, erityisesti paahdettuna.

    VastaaPoista
  4. Tätä on varmaankin kokeiltava. Ruusukaali on yksi niistä harvoista ruoka-aineista, josta en ole koskaan oppinut pitämään. Mutta paahdettuna en sitä ole koskaan syönyt ja tämä kuulostaa kirjoitettuna herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusukaali on paahdettuna ja pannulla paistettuna erinomaisen herkullista, pääsee suorastaan uusiin sfääreihin. En ole koskaan erityisemmin pitänyt siitä keitettynä.

      Poista
  5. Jahans.. Lähdenkin ostamaan ruusukaaleja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hops, kauppaan! Nyt näkyykin olevan saatavilla ihan suomalaisia ruususia.

      Poista
  6. Tää on kyl yks parhaimpia safkoja mitä oon ite laittanu. Oon tainnut tehdä jo 4 tai viis kertaa. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, ja kiitos kommentista Niko! Minä en olekaan tehnyt tätä pitkään aikaan, joten kommentti sopivasti muistuttaa miten hyvää tämä onkaan.

      Poista
  7. Tein ohjeen mukaan,en tykännyt. Liikaa sinih.juustoa ja kaaleet maistui palaneesta,ei ollut koko aikaa uunissa,eli lyhyempi aika. Oli jotenkin mulle liian väkevää. Ehkä teen seuraavalla kerralla pienemmillä määrillä juustoa ja katson uunipaistoa hieman vähemmän aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinihomejuuston määrää pitää kyllä säätää itsellänikin monesti vähemmäksi kuin monissa ohjeissa on, se on niin voimakasta. Ja ruuuskaalit kärähtävät tosiaankin helposti! Hiiltyneet osat ei ihan niin nameja ole :)

      Poista