sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Bambukori työssään

Joulupukki yllätti tuomalla minulle bambusta valmistetun höyrytyskorin. Monta kuukautta se on muistuttanut olemassaolostaan, mutta en ole saanut mitään aikaiseksi. Loppukeväästä sain suuren innostuksen Masutoaitemu-blogin minipullista, ja olen odottanut hetkeä, jolloin askartelulle olisi aikaa. Ja sanon, että hyvää kannattaa odottaa! Nuo nyttyrät, char siu bao, olivat erinomaisen maukkaita ja koukuttavia. Bambukori toimi loistavasti, mutta höyryttäminen onnistuu myös esimerkiksi kattilaan lisättävän ritilän päällä.


CHAR SIU BAO -NYYTIT (tai vaikkapa kiinalaiset nyytit)
30-50 kpl muotin koosta riippuen

Taikina:
2,5 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 rkl kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl seesamiöljyä

Aloita taikinan valmistuksesta. Sekoita reilusti kädenlämpöinen (40-42 astetta) vesi, sokeri ja kuivahiiva kulhossa ja anna niiden muhia 10 minuuttia. Lisää sitten jauhot vähitellen, koko ajan sekoittaen. Vaivaa lopuksi taikinaa 15 minuuttia (minä väsyin kymmenen minuutin kohdalla ja luovutin). Valele taikinapallolle seesamiöljyä ja voitele koko pallo öljyllä. Jätä taikina nousemaan tunniksi.

Jauhelihatäyte: (ihan vähän eri tavalla kuin Masutoaitemu-blogissa)
n. 200 g sika-nautajauhelihaa
1 porkkana
1 sipuli
3 isoa valkosipulinkynttä
n. 4 cm:n pätkä tuoretta inkivääriä
1/2 tl kiinalaista viismaustetta (voi jättää pois)
1-2 tl chilihiutaleita
turaus srirachaa
mustapippuria
2 rkl soijakastiketta

Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Raasta kuorittu porkkana karkealla terällä. Paista niitä pannulla öljyssä hetken aikaa ja lisää sitten jauheliha. Ruskista jauheliha ja lisää mausteet. Lisää lopuksi soijakastike ja tarkista suolaisuus. Jauhelihaseos saa olla voimakkaasti maustettua, sillä taikina on aavistuksen makea.


Kauli kohonneesta taikinasta levy, noin 4-5 mm paksu. Taikina on niin öljyinen, ettei jauhoja tarvita. Ota levystä noin 5 cm läpimitaltaan olevalla muotilla ympyröitä. Meillä muotti oli vähän reilut 6 cm. Annostele jokaisen pyörylän päälle noin teelusikallinen (tai vajaa) jauhelihatäytettä, nosta reunat kiinni ja muotoile palloksi. Nosta pallukat esim. leivinpaperin päälle odottamaan. Pyörittele jäljelle jäänyt reunataikina palloksi ja kauli se uudelleen ja tee lisää pyörylöitä. Kohota palleroita 40 minuuttia.

Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi. Laita pala leivinpaperia höyrytyskorin tai höyrysiivilän pohjalle ja nosta siihen nyyttejä. Laita kansi päälle. Höyrytä melko reippaasti kiehuvan veden päällä 5-6 minuuttia.


Minä tein nyyteille soijakastikkeesta, valkosipulista, inkivääristä ja chilihiutaleista dippikastikkeen, johon lisäsin suolaisuutta vähentämään vähän vettä.


Jos ei halua höyryttää kaikkia nyyttejä kerrallaan, voi niitä pakastaa. Laita pakasterasian pohjalle leivinpaperia ja nosta päälle nyyttejä. Älä kasaa monta kerrosta päällekkäin, sillä taikina on tarttuvaista. Nyyttihimon iskiessä sulata pakasteesta taikinapalloja ja höyrytä kypsiksi.

10 kommenttia:

  1. Olen haaveillut höyrytyskorista liian kauan, taas huomaan sen.

    ps. minusta tämmöiset nyytit sopisivat tosi hyvin brunssille ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm, ehkäpä ja kenties voit tarkkailla bambukoria lähempää brunssilla ja varmistaa sitten ostopäätöksesi :) Oli niin nätisti esitetty toive!

      Poista
  2. Minäkin olen haaveillut omasta. Se on niin kauniskin, ettei sitä tarvitsisi edes piilottaa kaappiin. Kiitos, kun muistutit noista Riitan mainioista paketeista. Olin tyystin unohtanut ne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä se ei mahdu kaappiin, enkä ole vaivautunut etsimäänkään sille paikkaa juuri tuon kauneuden takia.

      Poista
  3. Nam, nämä ovat herkkua! Minä kans ostin tuommoisen bambukorin aikoinaan joltain ulkomaanreissulta. Se on itse asiassa ainoa höyrytysastiani, joten käytän sitä myös muihin kuin noihin itämaisiin ruokalajeihin, hyvin toimii. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin puhuttiin, että kasvikset ja kala sopivat tuonne hyvin höyryttymään. Pitää kokeilla niitä seuraavaksi.

      Poista
  4. Ai jehna, nyt valuu kyllä kuola - nää on tosi hyviä! Kehtaisikohan ostaa itselleen tuollaisen bambukorin äitienpäivälahjaksi...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olivat ihan älyttömän hyviä! En ole itse äiti-ihminen, mutta kannatan ajatusta ostaa itselleen hyvän äidin lahjaksi bambukori :)

      Poista
  5. Kiitos ohjeesta! Vihdoinkin saatiin aikaiseksi kokeilla näitä ja tosi hyviä tuli :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava, että maistui, Paula! Minullakin alkoi taas tehdä mieli näitä :)

      Poista