sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Brunssi oululaisittain


Kun sade ja viileä keli kurittivat Oulua, virittelimme oululaisten ruokabloggareiden kanssa keväisen brunssin meille Kotiharmilaan. Tunnelma oli lämmin ja kupliva, ja keskustelu vilkasta ja levotonta. Vaikka ruuasta ei ihme kyllä paljon puhuttukaan, sitä syötiin senkin edestä. Ei voinut olla syömättä ja paljon, sillä Kokit ja potit, Muista syödä välillä (rohkeasti ensi kertaa), Pastanjauhantaa ja Peruspöperöä kantoivat pöytään älyttömät herkut. Tälle kattaukselle kalpenevat monet ammattilaistenkin kokoamat brunssipöydät - oikeasti! Katsokaa vaikka:


Söimme päärynällä ja nektariinilla päällystettyjä juustopizzapiiraita, lammaspateeta ja Bloody Mary -salaattia, juustoja patongin ja keksien kera, kiinalaisia nyyttejä ja makeaa chilikastiketta, parsapateeta, pestomarinoituja kasviksia ja uunissa kypsennettyjä pekoni-munapaistoksia, ja päätimme ruokailun... eikun siis oikeastaan välillä söimme seljankukkapiirasta. Nimittäin usein... siis aina käy niin, että kun jälkkäri on nautittu ja keskustelu on aikansa pulpunnut, aloitetaan uusintanapostelukierros.

Mahtava päivä! Kiitos osallistujille!

* * *

PESTOMARINOIDUT KASVIKSET (ohje Me Naiset -lehdestä)

200 g (kevät)porkkanoita
1 pieni kukkakaali
1 punainen paprika
1 oranssi tai keltainen paprika
pieni punasipuli (tai 2 vartta kevätsipulia)

Pesto:
1 ruukku basilikaa
1 dl pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1 - 1,5 dl oliiviöljyä
1 dl parmesaanijuustoraastetta
mustapippuria, suolaa

Kuori porkkanat ja leikkaa ne pituussuunnassa neljään tai useampaan osaan ja pätki suikaleet muutaman sentin mittaisiksi paloiksi. Irrota kukkakaalista kukinnot. Pilko kesäkurpitsa ja paprikat suupaloiksi. Suikaloi sipuli.

Keitä porkkanoita ja kukkakaalin kukintoja suolalla maustetussa vedessä muutaman minuutin ajan. Kukkakaali kypsyy nopeammin kuin porkkana, joten porkkanat voi laittaa kiehumaan hetkeä ennen kukkakaalia. Älä keitä pehmeiksi, vaan jätä purutuntuma. Ihan lopussa voit heittää sekaan kesäkurpitsat (tai kiehauttaa niitä ensin mainittujen jälkeen erikseen), joille keittoajaksi riittää minuutti-pari. Myös paprikanpaloja voi halutessaan kiehauttaa (minä en tehnyt niin). Valuta kasvikset ja jäähdytä ne.

Valmista pesto. Laita kulhoon basilika, pinjansiemenet, valkosipulinkynsi ja osa öljystä. Surraa sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi. Lisää öljyä hiljalleen, kunnes pesto on sopivan paksuista. Lisää lopuksi parmesaaniraaste ja mausta pippurilla ja suolaripauksella.

Sekoita kasvikset kulhossa ja kaada pesto niiden joukkoon. Sekoita varovasti, mutta hyvin. Anna kasvisten maustua viileässä vähintään 30 minuuttia.

10 kommenttia:

  1. Kiitos emännöinnistä!

    Ihanaa, että ajankohta järjestyi niin, että tämmöinen toisaalle loikannutkin pääsi mukaan ilonpitoon <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritetään järjestää kesäpiknikkiäkin loikkareille sopivaan ajankohtaan :)

      Poista
  2. Tuo teidän parsapatee on jumalaisen kaunis. Mielettömät tarjoilut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Parsapateeseen tuli jostain syystä erilainen koostumus kuin ennen. Aiemmin olen käyttänyt ranskankermaa, nyt smetanaa - lieneekö vaikuttanut? Maku on samettinen ja lempeä.

      Poista
  3. Kiitos, kun avasitte kotinne oven! Oli lystiä!

    VastaaPoista
  4. Kiitoksia kovasti emäntä- ja isäntäväelle ja tietysti kaikille kanssabrunssaajille, oli kyllä mahtavat murkinat ja tosi hauskaa! :)

    VastaaPoista
  5. Näyttääpä ihan törkeän hyvältä! Järjestäkäähän se kesäbrunssi niin että miekin pääsen paikalle. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piknikkipäivää ei kai vielä sovittu, mutta kaavailtiin heinäkuun loppuun. Toivottavasti nähdään siellä!

      Poista