tiistai 27. toukokuuta 2014

Mix & match eli tahnoja leivän väliin


Suunnitteletko valmistujaisia, piknikkiä, teekutsuja, syntymäpäiviä...? Tässä tulee nyt valikoima juustopohjaisia tahnoja, joita voit halutessasi yhdistää cocktailleipäsiin, eväsleipiin tai vaikkapa voileipäkakun täytteeksi. Minä testasin savulohi- ja pestotahnojen yhdistelmää sekä tomaatti- ja kurkkutahnojen komboa, ja ne toimivat hyvin yhdessä. Kokkeile sinäki ja löyvvä mieleisesi yhistelmä!


SAVULOHITAHNA

100 g tuorejuustoa
n. 180 g lämminsavustettua lohta (paino ilman nahkaa)
2 rkl sitruunamehua
1 rkl ranskankermaa
pätkä kevätsipulia silputtuna (tai pieni salottisipuli)
ripaus mustapippuria

Poista ruodot kalasta huolella ja hienonna kala esimerkiksi haarukkaa apuna käyttäen. Sekoita kaikki ainekset keskenään tahnaksi.


PESTONMAKUINEN JUUSTOTAHNA

100 g tuorejuustoa
reilu ruokalusikallinen purkkipestoa
(tai: puoli ruukkua basilikaa + 1 rkl pinjansiemeniä + ripaus suolaa + ripaus mustapippuria + pieni valkosipulinkynsi + 1 rkl oliiviöljyä)

Jos et käytä purkkipestoa, surauta omat pestoaineksesi sauvasekoittimella tasaiseksi tai möyhennä ne morttelissa tahnaksi (ei tarvitse olla välttämättä ihan möhjöä). Sekoita juusto ja pesto. Haarukka toimii tässä hyvin.


TOMAATTINEN JUUSTOTAHNA

100 g tuorejuustoa
n. 1/2 dl aurinkokuivattuja tomaatteja (puolikuivatut ovat minusta tähän parhaimpia)
pieni palanen valkosipulinkynttä

Surauta tomaatit yhdessä valkosipulinkynnenpalan kanssa tahnaksi ja yhdistä tuorejuustoon. Sekoita hyvin.


KURKKU-TUOREJUUSTOTÄYTE

100 g tuorejuustoa
150 g tuorekurkkua
1 tl sitruunamehua
ripaus suolaa, ripaus mustapippuria
hiukan tuoretta basilikaa silputtuna

Halkaise kurkunpätkä pitkittäin ja poista vetinen siemenosuus keskeltä esimerkiksi pikkulusikan avulla. Raasta kurkku. Jätä raaste siivilään valumaan hetkeksi. Ennen kuin lisäät kurkkuraasteen juustoon, painele raastetta siivilää vasten, jotta ylimääräinen neste valuu pois. Sekoita täytteen ainekset keskenään.

Kannattaa miettiä tarkoin, minkä kokoisia leipäsiä mihinkin tarkoitukseen tekee. Nämä pienet suupalaleipäset olivat söpöjä, mutta vähän hankalia syödä. Ne olivat juuri sen verran liian isoja, että niiden syöminen tyylikkäästi oli vaikeaa. Piti revitellä suuta apposen ammolleen ja varoa, ettei alimmainen kerros tipahda rintamukselle. Pienten leipästen leikkaamisessa on hyödyksi, että tuikkaa cocktailtikut kerroksittain kasattuun leipään ennen kuin leikkaa. Näin korkeat mutta kapeahkot tornit pysyvät kasassa.

Jos et halua leipiisi niiden kuorikerrosta eli paistopintaa mukaan, leikkaa se pois ennen leipien täyttämistä. Silloin voit kuivattaa ne uunissa ja tehdä kannikoista korppujauhoja.

12 kommenttia:

  1. Minä haaveilen tasaisin väliajoin siitä sinun hernepestosta tai -tahnasta. Jahka tarha tuottaa hernettä, sitä täytyy tehdä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin se tuli mieleen, kun valmistin näitä tahnoja. Eipä ole tullut tehtyä vähään aikaan.

      Poista
  2. Tahnat on ihan parhaita! Ja nämä kaikki varmasti herkullisia :) Voileipäkakut, itsetehdyt kolmioleivät ja pienet cocktailpalat, kaikki käy!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tahnoilla saa niin kätevästi hyvää säväystä leipiin, kun enimmäkseen tahnat ovat melko nopsakoita valmistaa.

      Poista
  3. Nättejä. Itse tehty korppujauho sopii mielestäni moniin ruokiin (ja myös vuokien jauhotukseen) kaupallisia paremmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi harvoin, tuskin koskaan, tulee tehtyä korppujauhoja itse, vaikka eihän se ole homma eikä mikään!

      Poista
  4. Voikkarileipä ihmiselle nämä tahnat on hunajaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tällä tahnavalikoimalla voisi elää viikon verran voileivillä :D

      Poista
  5. Oi kun sieviä, tosi kivan värisiä ja varmasti myös maukkaita tahnoja. Pitääpä testata myös tuota korppujauhohommaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rommirusina :) Väriä näihin nyt oikein hakemalla hain, kun usein tahnat ovat niin mitäänsanomattoman värisiä.

      Poista
  6. Täälläkin ollaan siis juhlatunnelmissa. Kyllä kelpaisivat täälläkin. Niin nättejä ja varmasti täynnä makua.

    Just ajattelin tehdä tänään piknikille kurkkuleipiä, mutta kylmä ilma vaati tuhdimmat eväät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurkkuleivistä tulee mieleen lämmin kesäpäivä. Tai iso kupillinen kuumaa teetä palan painikkeeksi!

      Poista