maanantai 29. syyskuuta 2014

Karitsapyörykät ja porkkana-bulgur

Jauheliha on monen perheen arkiaines, useimmiten varmaankin nautana tai sika-nautana. Vaihtelua makuun saa, jos ostaa välillä karitsa-nautaa tai karitsanjauhelihaa. Silloin ehkä tulee haettua makuun muutenkin jotain hiukan erilaista. Rosmariinilla, valkosipulilla ja sitruunalla saa mukavaa makua esimerkiksi karitsanjauhelihapyöryköihin, ja mehevyyttä ja lisämakua ateriaan tuo tomaattinen kastike (tomaattikastike on aina hyvää). Lisukkeena aterialla toimi hyvin bulgur (eräänlaisia vehnäsuurimoita), johon laitoin sekaan myös porkkanakuutioita. Kyllä olikin hyvä, ettei meillä ollut perunoita, vaan jouduin kaivelemaan kaapista bulgurpussin esille. Alunperin suunnittelemani peruslihapulla-ateria muuttuikin lopulta kokonaan toisenlaiseksi.


KARITSANJAUHELIHAPYÖRYKÄT

400 g karitsanjauhelihaa
1 muna
2 rkl korppujauhoja
1/2 dl kermaa
1 tl raastettua sitruunankuorta
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl kuivattua rosmariinia
1 tl suolaa
rouhaisu mustapippuria

n. 2 dl tomaattimurskaa
1 dl kermaa
(yrtti)suolaa, mustapippuria, rosmariinia, hunajaa

Sekoita aineksista taikina ja anna sen maustua noin 20 minuuttia. Pyörittele taikinasta pieniä lihapullia ja paista niihin pannulla hyvä väri. Lisää pannulle tomaattimurska ja kerma. Mausta mieleiseksesi ja anna lihapullien porista kastikkeessa noin 15 minuuttia.


PORKKANA-BULGUR

2 dl bulguria
n. 4 dl vettä
1/2 kasvisliemikuutio
1 porkkana ihan pieninä kuutioina

puolikas paprika pieninä kuutioina
puolikas pieni sipuli hienonnettuna
pieni valkosipulinkynsi raastettuna

1/2 tl hunajaa
n. 2 rkl oliivi- tai avokadoöljyä
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria, persiljaa

Kuori porkkana ja kuutioi se ihan pienenpieniksi kuutioiksi. Kiehauta vesi, lisää kattilaan kasvisliemikuution puolikas ja keitä bulgur kypsäksi oman bulgurpakettisi keittoajan ja ohjeiden mukaan. Kun bulgur on kypsää, lisää sinne paprika, sipuli ja valkosipuli sekä hunaja, öljy ja sitruunamehu. Mausta pippurilla ja tuoreella tai kuivatulla persiljasilpulla. Lisää tarvittaessa suolaa ja sitruunamehua. Sekoita ja tarjoile.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti