maanantai 15. joulukuuta 2014

Paistetut muikut

Tuore kala on vastustamatonta. Se ei välttämättä tarvitse mausteeksensa kuin suolaa ja pippuria, vaikka joskus onkin mukava vähän revitellä ja hakea erilaisia makuja. Meillä herkuteltiin viikonloppuna paistetuilla muikuilla. Ihania! Armastus perkasi ne, vaikka osa oli niin pieniä, että ne olisi voinut paistaa niine hyvineen. Perkaaminen kävi näppärästi: pihtiotteella kiinni kiduksien takaa, taitetaan päätä alaspäin ja vedetään samalla sisukset irti. Ensikertalaiselle löytyy hyvä opastusvideo esimerkiksi täältä. Pienet kalat paistuivat nopeasti pannulla, ja saivat lisukkeeksi pinaatti-perunamuusia ja punajuurisalaattia.


PAISTETUT MUIKUT

n. 500 g pieniä muikkuja
1 dl ruisjauhoja
1,5 - 2 tl suolaa
ripaus valkopippuria

paistamiseen voita tai pullomargariinia

Perkaa muikut, elleivät ole jo perattuja. Huuhtaise ne kulhossa kylmässä vedessä ja kaada vesi pois. Kaada muikut talouspaperin päälle ja taputtele kevyesti ylimääräiset vedet pois. Laita jauhot, valkopippuria ja suolaa pussiin ja heitä kalat perään. Sulje pussi ja pyörittele kaloja siellä eestaaskahtaalle, kunnes kalat ovat peittyneet kevyesti jauhoihin. Kuumenna paistinpannulla rasvaa ja lado kalat paistumaan. Käännä, kun niihin alkaa tulla väriä.
Paistetut pienet muikut sopisivat hyvin myös noutopöytään ja vaikkapa sitruunaiseen majoneesiin dipattavaksi.


Jos paistettua kalaa sattuu jäämään, saa seuraavan päivän lounasleivän kasattua nopeasti: Voitele ruisleipäsiivu tai -pala ja nosta päälle muutama salaatinlehti. Levitä päälle eilistä perunamuusia ja punajuurisalaattia. Halutessasi voit siivuttaa päälle myös keitettyä kananmunaa. Nostele päälle paistettuja kaloja. Hyvä ja täyttävä leipä!

8 kommenttia:

  1. Muikut ovat aina suurta herkkua ja tuo leipä näyttää todella herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muikut maistuivat ihanilta sekä muusin että leivän kanssa - ja ihan sellaisenaankin, nam!

      Poista
  2. Nami, nami. Muikkuja ja silakoita kannattaa ostaa säännöllisesti, halpaa herkkua kumpikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Edullinen ja hyvä ovat todellakin mahdollinen yhdistelmä ruokapöydässä.

      Poista
  3. Minut on lähes kasvatettu muikuilla ja savolaiseen tapaan uppopaistettuna voissa - ei tarvinnut juuri kääntää muikkuja pannulla kun paistuivat kerralla kummaltakin puolelta. Taisi tulla Pekka Puskan ruokavalistus tarpeeseen ;) Nykyään jo muikut maistuvat ihanille, voissakin paistettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän pannulla ei tirissyt voi (eli Pekka Puskan valistus on mennyt perille) vaan nestemäinen margariini ja silti tuli hyviä!

      Poista