maanantai 18. toukokuuta 2015

Koreahko maanantairuoka

Maanantai-illan sapuska on ainakin meillä usein kooste viikonlopun jämistä. Nyt ei ollut edes jämiä, koska viikonloppumme oli niin vauhdikas, ettei kotona tehty ruokaa. Hyvää Viskaalin jauhelihaa jääkaapissa sattui olemaan, koska olin kuvitellut, että jossain välissä siitä ehtisi veivata pihvit tai pullat. Sipulia, valkosipulia ja porkkanaa on aina. Muistelin jääkaappia kaivellessani kiinaruokakurssilla oppimaani jauheliha-nuudeliruokaa, ja päätin puuhastella vähän siihen tapaan korealaisia ainesosia eli gochujang-chilitahnaa ja säilykekimchiä käyttäen, niitä kun sattui meillä nyt olemaan. Hyvää tuli ihan huomaamatta! En tiedä sanoa, onko ruoka ihan justiinsa korealaista, joten kutsun sitä koreahkoksi.

Taidan ostaa purkkikimchiä lisää, vaikka voihan sitä toki tehdä itsekin. Valmistus ei vain ole yhden illan juttu, joten jos koreahkoa jauheliha-nuudelipataa alkaa akuutisti tehdä mieli, niin on pulassa. Pitäisi oikeastaan perehtyä myös pikakimchiresepteihin, kun ilmeisesti sekin on ihan hyvää.


JAUHELIHAA JA NUUDELEITA KOREALAISITTAIN

2 rkl öljyä
n. 400 g naudan jauhelihaa
1 iso sipuli
2 isoa porkkanaa
4-5 reilun kokoista valkosipulinkynttä
3-4 tl (tai oman maun mukaan) korealaista gochujang-chilitahnaa
3-4 rkl soijakastiketta
1 prk (160 g) kimchiä
n. 5 dl kypsiä nuudeleita
1 tl seesamiöljyä

Kuori sipuli ja porkkanat ja suikaloi ne. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuumenna pannulla tai wokissa öljyä ja paista laita jauheliha paistumaan. Lisää heti alkuvaiheessa joukkoon chilitahna (neljällä lusikallisella tuli meille sopiva chilinhenkäys ruokaan), ja hetken kuluttua sipulit, valkosipulit ja porkkanasuikaleet. Paista sekoitellen, kunnes jauheliha alkaa olla kypsää. Lisää joukkoon soijakastiketta sekä kimchi. Sekoittele ja kuumenna hyvin. Lisää lopuksi joukkoon keitetyt nuudelit, sekoita ja anna niiden kuumentua. Jos paistos tarvitsee lisää suolaa, lisää soijakastiketta. Lisää lopuksi joukkoon seesamiöljyä.


8 kommenttia:

  1. Nää on joskus todella hyviä, kun yrittää tehdä jotain pikaista ja "vähän sinne päin" ja sitten tuleekin joku ihan helmi ruoka :) Sitten vaan jälkikäteen muistelemaan, että mitäs siihen tulikaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullapa onkin pieni mustakantinen vihko muistiinpanoja varten :) Tämän ohjeen kyllä kirjoitin muistiin heti, kun olin saanut nielaistua viimeiset (santsi)annoksestani.

      Poista
  2. Meillä mies tekee pikakimchiä ja se on hyvää, parempaa kuin purkkiversio, jota kerran kokeiltiin. Jotenkin nää korealaiset maut iskee muhun tällä hetkellä ihan täysillä! Hanna

    VastaaPoista
  3. Tää kuullostaa niin hyvältä! Mulla on purkki gochujang-tahnaa kaapissa. Taidankin kokeilla sitä tällaiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin purkki auki ja kokkaamaan :) Minä ainakin teen tätä vielä uudelleen.

      Poista
  4. Tämä menee minullakin kokeiluun heti.Herkullista.
    Mieskin tykkää laittaa ruokaa joten tuskin on ongelmaa saada hänet innostumaan asiasta.
    Onko sun miehesi "Armastus" kokkimies vai enemmänkin ruuan nautiskelija kun olet tehnyt sen valmiiksi?
    Ihanaa kevättä toivottelee Johanna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä täällä Armastuskin on aktiivinen kokkaaja, ja hanakasti apuna, kun alan ruuanlaittoon. Hän esittää myös hyviä ruokaehdotuksia. Ja syö reippaasti mitä vain tarjolla on :)

      Mukavaa kevään jatkoa myös sinulle Johanna!

      Poista