maanantai 21. syyskuuta 2015

Suklaasuun pasta-annos


Kuvan pasta-annos maistuu juuri sille, mille se näyttääkin: täyteläisen herkulliselle.

Kun meillä syödään pastaa, on se pääsääntöisesti täysjyväpastaa. Joskus haksahdan muunlaiseenkin, kuten nyt suklaapastaan. Se on durumvehnäjauhoista valmistettua pastaa, joka on maustettu/värjätty kaakaojauheella. Kuivana pasta oli harmaanruskeaa, mutta kuten arvelinkin, se muuttui keitettäessä kauniin tummanruskeaksi. Pastan kiehuessa kattilasta leijaili myös hyvin mieto kaakaon tuoksu, mutta lopulta ei tuntunut kuitenkaan, että olisi syönyt kaakaota.

Suklaapasta suorastaan huusi seurakseen lihaisaa ja suklaista kastiketta. Ensin oli ajatuksena tehdä sitä jostain oikein pitkään hauduteltavasta naudanlihapalasta, mutta arki-iltana se ei ole oikein realistinen vaihtoehto. Hyvä ja laadukas jauheliha sai nyt kelvata (ja hyvin kelpasikin, olihan se Viskaalin jauhelihaa). Muutama palanen tummaa suklaata riitti tuomaan kastikkeeseen juuri minun makuuni sopivan täyteläisyyden. Varsinaisesti suklaista en kastikkeesta halunnut. Pidetään jälkiruoka erillään! (Varmaan joutuu keittämään vielä iltaespressoa ja nauttimaan sen kanssa pari palaa suklaata, voi voi...)


SUKLAASUUN JAUHELIHAPASTAKASTIKE

1 sipuli
n. 10 cm:n pala purjosipulia
1 rkl hienonnettua sellerinvartta tai 1/2 tl sellerisuolaa
2 valkosipulinkynttä (olivat aika isoja)
1 pienehkö paprika
puolikas pieni chili (tai maun mukaan)
400 g naudan jauhelihaa
1/2 dl punaviiniä
1 tlk (400 g) säilöttyjä tomaatteja / tomaattimurskaa (satsaa laatuun, osta hyvää)
1 dl vettä
1 tl hunajaa
2 tl kuivattua oreganoa
n. 1 tl yrttisuolaa
n. 6 palaa tummaa (70%) suklaata (käytin Fazerin Pure dark -suklaata)

Hienonna sipuli, purjosipuli ja valkosipulinkynnet. Kuutioi paprika ihan pieniksi kuutioiksi. Kuullota vihanneksia (ja selleriä) oliiviöljytilkassa paistinpannulla muutaman minuutin ajan. Lisää pannulle jauheliha ja paista voimakkaalla lämmöllä koko ajan sekoitellen, etteivät sipulit pala. Kun jauheliha on paistunut (ei tarvitse olla joka murusen kypsää), lisää pannulle viini. Anna kiehahtaa ja lähes haihtua. Kaada jauhelihaseos kattilaan (jos pannussasi ei ole korkeita reunoja) ja lisää tomaatti, vesi sekä mausteet. Älä lisää suklaata vielä tässä vaiheessa. Anna kastikkeen kiehahtaa ja tarkista maut, ja anna sitten kastikkeen poreilla lempeällä lämmöllä ainakin 45 minuuttia. Lisää joukkoon suklaa (voit veitsellä hiukan hienontaa suklaapaloja, niin sekoittuvat varmasti). Anna kastikkeen vielä kiehua noin 15 minuuttia.

Tarjoile kastike mieleisesi pastan kanssa. Ellei kaapistasi löydy suklaapastaa, toimii täysjyväpasta tässä varmasti erinomaisesti.

2 kommenttia:

  1. Suklaapasta, aivan uusi juttu minulle, mistä sitä saa ostaa? Todella mielenkiintoinen ruoka. Olen silloin tällöin miettinyt suklaan lisäämistä lihakastikkeen joukkoon, mutta en ole vielä uskaltanut kokeilla ko komboa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Stokkalta muistaakseni ostin pastapussin. Houkutuksille altis olen ma :)

      Minä olen välillä laittanut suklaata lihapatoihin. Se sopii hyvin esim. meksikolaistyyppisiin patoihin, joissa on savupaprikaa.

      Lisäsin muuten tuonne raaka-ainelistaan chilin, jonka unohdin ensin kirjata sinne.

      Poista