tiistai 5. tammikuuta 2016

Pizzapopperssit

Sattuipa silmiin hauska resepti "How to make pizza poppers", jonka tekstistä pääsin ymmärtämään, että ameriikkalaiset syövät niitä välipalana ja pikkusuolaisena - mikroaaltouunin kautta tietenkin. En ole oikein hyvin perehtynyt meikäläisten pakasteaterioiden valtakuntaan, joten en tiedä, onko näitä Suomessa. Jos tekee itse, niin on. Ja aivan kivoja pikkunaposteltavia ovatkin! Dippasimme pizzanyyttejä tomaattikastikkeeseen lämpiminä, ja illemmalla kylminä. Vielä parempia niin!

Tarkan ohjeen kirjaaminen on hirviän vaikiaa. Pizzapohjan teen aina näppituntumalla, enkä nytkään mittaillut aineksia. Vettä laitoin ehkä reilut 1,5 dl, ja sen määrän taikinalla tein nämä pizzanyytit. Yleensä pizzapopperssien ohjeissa oli käytetty jotain mausteista makkaraa täytteenä, mutta minä käytin sika-nautajauhelihaa, vajaat 200 g. Siitä jäi pieni kahvikupillinen käyttämättä. Tärkeää kuitenkin lienee, että täyte on hyvin mausteinen, ettei se huku taikinan makuun.

Tomaattikastikkeen keittelin jotakuinkin samalla tavalla kuin täällä, mutta jätin lihaliemikuution kokonaan pois, ja lisäsin kourallisen basilikaa. Lopuksi surrasin kastikkeen sauvasekoittimella melko sileäksi.

Minun taikinastani tuli kymmenen pizzanyyttiä. Oikeastaan niiden olisi ehkä pitänyt olla pienempiä. Mene ja tiedä, kun en ole alkuperäisiä nähnyt.


PIZZANYYTIT (täyte riittää noin kymmeneen kämmenen kokoiseen nyyttiin)

pizzataikinaa

n. 200 g sika-nautajauhelihaa
suolaa, mustapippuria
1 rkl tomaattipyrettä
1 rkl ketsuppia
chilirouhetta maun mukaan
1 rkl kuivattua oreganoa

tomaattikastiketta

mozzarellajuustoa

Paista jauheliha, et tarvitse sen paistamiseen lainkaan rasvaa. Mausta mieleiseksesi (saa olla reilut mausteet).

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Kauli pizzataikina melko ohueksi, muttei liian ohueksi. Ohje sanoi, että 1/4 tuumaa, ja se lienee jotain reilut puoli senttiä. (Armastus mittasi taikinalevyn paksuutta mausermitalla ja tuomitsi liian ohueksi. Siltä se totta vie tuntuikin siinä vaiheessa, kun yritin kääntää taikinalevyä täytteiden päälle - ja kun se ryötti oli vielä tarttunut pöytään kiinni!)


Mieti, minkä kokoisia nyyttejä haluat tehdä ja annostele sen mukaan taikinalevylle jauhelihakökköjä. Lusikoi päälle vähän tomaattikastiketta, ja lisää lopuksi juustoa. Käännä taikinalevyn toinen puoli kökköjen päälle ja tiivistä reunoja painelemalla. Leikkaa muodostuneet nyytit irti toisistaan. Jos näytävät rumilta, puristele ja nipistele ja muokkaa nätimmiksi. Uunikin hoitaa osan kaunistamisesta.

Nosta nyytit uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota kymmenen minuuttia. Nosta sitten pelti uuniin ja paista pizzanyyttejä 5-10 minuuttia. (Arvaatteko, miksi noin summittainen aika? Oikein. En muistanut katsoa kelloa missään vaiheessa, joten arvoin arvioin.) Valmiit nyytit ovat saaneet hiukan väriä pintaansa.

Anna pizzanyyttien jäähtyä hetken aikaa tai kauan aikaa. Testaa, sopivatko nyytit makumieltymyksiisi lämpiminä vai kylminä. Dippaile tomaattikastikkeeseen.

Huh, olipa epämääräinen ohjeistus. Epämääräistä oli kyllä valmistaminenkin, mutta lopputulos oli kaiken ähellyksen väärti. Tee sinä oma versiosi!

2 kommenttia:

  1. Itse pitsan ja amerikan rakastajana, teen näitä heti ensi viikolla :) Kiitos paljon hyvästä reseptistä ja vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä - nämä olivatkin kiva pizzanomainen naposteltava.

      Poista