keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Thai-marinoidut possuvartaat ja cashewdippi


Kahteen otteeseen meinasin laiskistella tämän ruuan teossa. Kummallakin kerralla ryhdistäydyin, ja se kannatti. Laiskuusajatus liittyi lihan leikkaamiseen ja vartaisiin pujotteluun, joissa kummassakin meinasin oikaista (tai oikeastaan vartaisiin pujottelun meinasin jättää kokonaan väliin ja paistaa lihat sellaisenaan). Oikaise sinä, jos haluat. Mutkien suoristus ei vaikuta makuun.

Vartaiden ja dipin ohje oli Maku-lehdessä 2/2010


THAI-MARINOIDUT POSSUVARTAAT (8 kpl)

n. 450 g porsaan sisäfilettä (kokonainen file)

0,5 dl kookosmaitoa
vajaa 0,5 dl rypsiöljyä
0,25 dl silputtua lehtipersiljaa (tai korianteria)
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl kalakastiketta
1 rkl fariinisokeria
0,5 rkl soijakastiketta
ripaus valkopippuria
ripaus chilijauhetta

Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Trimmaa possupalasta ensin liiat rasvat ja kalvot pois. Leikkaa filee ensin keskeltä poikki ja sitten kumpikin palanen pituussuunnassa neljään siivuun. Leikkaa kukin siivu vielä pitkittäin kahtia. Näin saat 16 suikaletta. Halutessasi voit jättää siivut leveämmiksikin ja unohtaa tuon viimeisen leikkauksen. Minä leikkasin ohuemmaksi, koska paistoin vartaat pannulla ja halusin, että ne kypsyvät melko nopeasti. Kesägrillaukseen sopivat varmaan vähän paksummatkin versiot. Nosta lihasuikaleet marinadiin ja kääntele niitä siellä kunnolla, jotta kaikki saavat pintaansa makuja. Nosta kulho jääkaappiin maustumaan noin kolmeksi tunniksi. (Lihat voi jättää maustumaan yön ylikin.)

Pujottele lihat vartaisiin (jotka erityisesti grillausta ajatellen kannattaa liottaa vedessä, etteivät syty palamaan). Vartaaseen voi pujotella kaksi ohutta suikaletta tai yhden paksumman. Tee lihasta laskoksia (vai olisiko mutka parempi termi) vartaaseen. Paista vartaita pannulla tai grillissä muutaman minuutin ajan joka puolelta, kunnes niissä on kaunis väri pinnassa ja liha on kypsää. Varo ylikypsennystä ja lihan kuivumista.


CASHEWDIPPI (6 annosta)

0,75 dl paahdettuja cashewpähkinöitä (paahda kuivalla, kuumalla paistinpannulla)
3 rkl sitruunamehua
2 rkl soijakastiketta
1 rkl kalakastiketta
1 rkl fariinisokeria
1 tl punaista currytahnaa

Rouhi paahdetut cashewpähkinät. Sekoita dippikastikkeen ainekset kulhossa ja tarjoile possunlihavartaiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti