perjantai 6. toukokuuta 2016

Kalaburgeri thaimaustein

Suuhuni ei ole sattunut kovinkaan usein hyvää kalahampurilaista. Paitsi nyt on. Löysin houkuttelevan kalaburgerin ohjeen, ja koska kyseessä oli siis thaimaalaisittain maustettu kalapihvi (ja lisuke), niin saatoin melkein arvata, että herkkua tulee. Thaimaassa en ole koskaan käynyt, mutta sen verran olen sikäläistä reseptiikkaa testaillut ja maistellut, että voin sanoa tykkääväni kovasti.

Ohjeen kalapihvi oli maustettu vain suolalla, korianterilla, punaisella currytahnalla ja kaffirlimen lehdillä. Minä en malttanut olla virittelemättä makuja kalakastikkeella ja limetin mehulla, eikä pieleen mennyt, ei ollenkaan. Korianterin sijaan käytin lehtipersiljaa, kuten yleensä teen. Korianteri ei nimittäin vielä ole ihan suurinta herkkua. Mukavaa rouheisuutta pihveihin tuli suolapähkinöistä. Minä suristelin kalapihvimassaa hienommaksi sauvasekoittimella, enkä tehnyt ihan tasaista massaa. Pienet kalanmurut olivat rouhea lisä muuten tasaisessa massassa.

Kalahampurilaisen yksinkertaisina lisukkeina olivat ohuet punasipulisiivut ja thaimarinoidut kurkkuviipaleet. Muuta ei tarvittu, vaikka meinasin tehdä hiukan srirachamajoneesia kyytipojaksi. Hyvä sämpylä (vaikkapa tällä ohjeella), maukas kalapihvi, aromikas sipuli ja hykerryttävän hyvät kurkut - siinä kaikki! Ja hyvä! 


THAIMAALAINEN KALAHAMPURILAINEN (4 kpl)

500 g vaaleaa kalaa fileinä (käytin ahventa ja turskaa)
3 kukkurallista teelusikallista punaista currytahnaa
1 rkl thaimaalaista kalakastiketta
puolikkaan limetin mehu
1 tl kaffirlimen lehtimurskaa
2 rkl lehtipersiljaa tai korianteria
1 tl suolaa
3 rkl suolapähkinöitä
öljyä paistamiseen

4 hampurilaissämpylää

1 pienehkö tuorekurkku
2 rkl sokeria
1 valkosipulinkynsi
1 pieni punainen chili
1 dl lämmintä vettä
2 rkl thaimaalaista kalakastiketta
1 rkl limetinmehua
2 rkl lehtipersiljaa tai korianteria

1 pieni punasipuli ohuelti siivutettuna

Kalapihvit: Aloita kalamassasta. Leikkaa kala pieniksi paloiksi ja yhdistä kalapaloihin currytahna, kalakastike, limetin mehu, kaffirlimen lehtimurska ja silputtu lehtipersilja/korianteri. Aja melko tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Rouhi suolapähkinät karkeaksi rouheeksi veitsellä ja lisää ne yhdessä suolan kanssa kalapihvitaikinaan. Sekoita hyvin ja nosta taikina jääkaappiin odottamaan hetkeksi. Voit tehdä taikinan hyvissä ajoin ja paistaa pihvit juuri ennen ruokailua. Jaa taikina neljään osaan ja muotoile pihveiksi. Paista pihvejä pannulla öljyssä molemmin puolin, kunnes ne ovat kypsyneet. Meidän alkuperäistä ohjetta ohuemmat pihvimme paistuivat noin neljä minuuttia per puoli.


Kurkkulisäke: Raasta kuorittu valkosipulinkynsi leikkuulaudalle. Halkaise chili (ja poista vaaleat siemenkiinnikkeet siemenineen, jos et halua tulisuutta mukaan), hienonna se ja kasaa valkosipuliraasteen kanssa leikkuulaudalla samaan kasaan. Lisää päälle puoli ruokalusikallista sokeria ja liippaa seosta tahnamaisemmaksi veitsen lappeella. Nosta seos kulhoon, lisää sekaan loppu sokeri ja lämmin vesi. Sekoita kunnes sokeri on sulanut. Mausta kalakastikkeella, limetinmehulla ja lehtipersiljalla/korianterilla. Leikkaa kurkku ohuksi siivuiksi ja nosta viipaleet liemeen. Anna marinoitua sen aikaa, kun paistat pihvit.


Halkaise sämpylät ja paista niiden leikkuupinnalle kevyesti rapsakka pinta pannulla tai grillissä. Laita väliin pihvi, punasipulia ja kurkkua, ja nauti hyvällä ruokahalulla.

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulliselta! Suolapähkinät kalapihveissä kuulostaa hyvältä idealta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suolapähkinät olivat aivan mahtava lisä pihveihin. Lisäksi tykkäsin siitä, että pihvistä löytyi välillä myös pieniä kalapaloja sen sijaan, että koko homma olisi ollut vain taikinamaisen pehmeä.

      Poista