sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Uppomuna - viimeinkin!

Joitain asioita lykkää ja lykkää myöhempään. Joistain toivoo, että ne vain haihtuisivat ääneti ilmaan ja katoaisivat, joidenkin toivoo helpottuvan ja joitakin säikkyy ihan turhaan. Yksi ihmiselämän pienistä hauskoista - ja jännittävistä - asioista on uppomuna. Mikä siinä niin jännittää? Että muna leviää kattilaan? Voi voi, siinäpä murheista suurin :) Helppo naureskella näin jälkikäteen, nimittäin nyt on uppomunaneitsyys mennyt ja herkut nautittu aamiaisleipien päällä.

Meillä on tehty uppomunista kelmuversioita eli Arzak-munia. Ne oli helppo tehdä, pysyivät kasassa ja olivat vieläpä kauniin näköisiä. Sillä sipuli -blogin kannustamana uskaltauduin kuitenkin ihan oikeiden uppomunien tekoon, ja totesin, että eipä ollutkaan niin peljättävää ja vaikeaa kuin olin arvellut. Onnistuin, ja leivistä tuli niin ihania, että aamusta tuli juhlallinen potenssiin sata!


AAMIAISLEIVÄT LOHELLA, PARSALLA JA UPPOMUNALLA

2 siivua paahtoleipää
4-6 tuoretta parsaa
muutama siivu lohta (noin sentin paksuisia siivuja)
1 avokado (kuorittuna ja siivutettuna)
sriracha-majoneesia (2-3 rkl majoneesia ja pieni töräys srirachakastiketta)
suolaa ja mustapippuria

Uppomunat:
2 kananmunaa
0,7 dl väkiviinaetikkaa
1 l vettä
suolaa ja mustapippuria

Paahda leivät. Suolaa ja pippuroi lohisiivut ja paista ne pannulla nopeasti. Aikaa kuluu vain noin minuutti per puoli. Napsauta parsoista kuiva tyviosa pois ja laita parsat paistumaan pannulle. Samalla voit laittaa uppomunien veden kiehumaan. Paista parsoja joka puolelta, kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä, mutta eivät ole vielä pehmenneet lötköiksi. Ripottele parsoille hiukan suolaa ja mustapippuria.

Valmista uppomunat. Riko munat varovasti kahteen kuppiin. Kun vesi kiehuu kattilassa, lisää joukkoon etikka. Odota että seos kiehuu uudelleen, mutta älä keitä. Tee veteen pyörre (pyöräytin ruokalusikalla). Lisää yksi kananmuna pyörteeseen varovasti läheltä pintaa kumoten ja pyöräytä vettä uudelleen hellästi. Toisen munan voi lisätä heti perään veteen pyörimään. Anna munien kypsyä tasan kaksi minuuttia. Tuossa ajassa munista tulee täydellisen valuvia. Nosta uppomunat reikäkauhalla pois vedestä, jotta ylimääräinen vesi valuu pois.

Kasaa leivät. Sipaise paahtoleivälle hiukan srirachamajoneesia ja nosta päälle lohisiivuja, avokadosiivuja ja paistuneet parsat. Päällimmäiseksi tulee uppomuna, jonka päälle voi ripotella suolaa ja hiukan mustapippuria.



10 kommenttia:

  1. Minäkin turhaan arastelin uppomunien tekemistä monta monituista vuotta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oisko niin, että hitaasti ja miettimällä hyvä tulee :)

      Poista
  2. Haha, mäkin varmaan pelkäsin sit eniten sitä suurkatastrofia, että muna leviää kattilaan :D Keväällä tehty kokeilu onnistui kuitenkin ihan ok, eikä mikään levinnyt minnekään, vaikka toisaalta kypsensin toista munaa liikaa ja siitä ei tullut ihan täydellisen valuva vaan melko tönkkö. Toinen onnistui hyvin. Ja oli hyvää!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tuli riekaleita munaan, mutta piilottelin ne kuvausta varten :) Ei tullut suurkatastrofia! Meillä munissa oli ihan täydellinen kypsyys.

      Poista
  3. Loistavaa! Ihana että meistä oli kannustajiksi!

    VastaaPoista
  4. Minäkin tein ihan vasta elämäni ekan uppomunan ja tuli vähän liian tönkkö mutta ei pahasti levinnyt kattilaan. Onhan tuossa aina epäonnistumisen riskinsä että varmasti jännittää seuraavallakin kerralla :)

    VastaaPoista
  5. Hei mahtavaa, hyvä että rohkeasti kokeilit, kuvassa oleva on ainakin todella kaunis yksilö!
    Ite en enää nykyään laita etikkaa veteen ollenkaan; mun makuun ainakin pinnasta tulee liian kumimainen ja etikka maistuu läpi... Uppomunat keittyy kyllä tosi hyvin ilmankin ja valkuaisen rakenteesta tulee pehmeä :) Myös jos vesi poreilee kivasti, ei 'pyörrettäkään' välttämättä tarvi. Tsemiä jatkoon! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anne! Täytyykin kokeilla jollain kerralla ilman etikkaa, niin pääsee vertaamaan, kumpi parempi.

      Poista