maanantai 10. lokakuuta 2016

Syysillan ilo: Mummo Ankan omenapiiras

Jos on raparperipiiraiden kohdalla tullut miettineeksi reseptien runsautta, niin sama juttu on omenapiiraissa. Jokaiselle löytyy reseptiviidakosta oma suosikki ja kulloisenkiin tarpeeseen sopiva.

Jos haluat omenapiiraan, jossa painotus on omenoissa eikä taikinassa, niin kannattaa tehdä amerikkalaista omenapiirasta - sitä Mummo Ankan piirasta. Tein piiraan Hesarin ohjeen mukaan. Nams!


AMERIKKALAINEN OMENAPIIRAS

Täyte:  
noin 1 kg omenoita (esim. Granny Smith) 
1,75 dl (hillo)sokeria 
1 tl kanelia
maustemitallinen muskottia
ripaus suolaa 
2 rkl vehnäjauhoja 
2 rkl voita nokareina

Taikina: 
4,5 dl vehnäjauhoja 
0,5 tl suolaa 
2 rkl sokeria 
150 g kylmää voita 
vajaa 1 dl jäävettä

voiteluun kuohukermaa
pinnalle sokeria

Aloita valmistamalla täyte. Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa omenat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita keskenään sokeri, kaneli, muskotti, suola ja jauhot. Ripottele seos tasaisesti omenaviipaleiden joukkoon ja sekoita.

Tee taikina. Mittaa kuivat aineet kulhoon ja leikkaa voi ihan pieniksi paloiksi. Sekoita kuivista aineista ja voista murumainen seos. Lisää joukkoon kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja pane jääkaappiin puoleksi tunniksi. (Minä laitoin kymmeneksi minuutiksi pakasteeseen.)

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Jaa viilentynyttaikina kahteen osaan ja pyöritä palloiksi. Pyöräytä ensin toinen paloista vehnäjauhoissa ja kaaviloi siitä kahden leivinpaperin välissä ohut, pyöreä levy, joka peittää pyöreän vuoan pohjan sekä reilusti reunat (halkaisija 2324 cm). Kaaviloi toinen pala piirakan kanneksi samalla systeemillä.

Nosta omenaviipaleet vuoan keskelle korkeaksi keoksi ja vuole päälle voita.  Voitele taikinalevyn reunat vedellä, peitä piiras taikinakannella ja nipistele reunat kiinni. Voitele pinta kermalla ja ripottele päälle hieman sokeria. Pistele taikinakansi haarukalla tai leikkaa pintaan höyryaukkoja.

Pane omenapiirakka 200-asteiseen uuniin alatasolle 15 minuutiksi. Laske lämpöä ja kypsennä piirasta 175 asteessa noin 45 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.

Kun piirakkaa ei malta jäähdyttää tarpeeksi, käy niin, että täytettä valuu leikkaamisen jälkeen vuoan pohjalle. Mutta ymmärrättehän - lämmin omenapiiras ja kylmä jäätelö, vastustamatonta!

7 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen. Itselläni suunnitelmissa kokeilla tämänkaltaista. Voisi toimia myös luumuillakin..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura! Varmasti toimii luumuillakin, tai vaikka kirsikoilla.

      Poista
  2. Nam, näyttää herkulliselta! Tuollaista omenapiirakkaa tekisi mieli just nyt... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja maistuu myös, Selina! Oisko hyvä toteuttaa mieliteko tulevana viikonloppuna?

      Poista
  3. Ihanan näköinen piiras, ja nimi on niin symppis, että tulee lämmin olo. Ajattelin viritellä viikonloppuna jotain samanlaista luumuista.

    Savusuolaa, Janica

    VastaaPoista
  4. Ihanan näköinen piiras, ja nimi on niin symppis, että tulee lämmin olo. Ajattelin viritellä viikonloppuna jotain samanlaista luumuista.

    Savusuolaa, Janica

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mummo Ankka on niin symppis - ja melkoinen mimmi! Luumuista tulee varmaan ihanan mehevä piiras tällä tapaa.

      Poista