tiistai 13. joulukuuta 2016

Pinkkiä ja pirteää: karpaloposset

Meillä on pakasteessa aarteita - karpaloita. Siirtelen pusseja hellästi etsiessäni pakasteesta jotain muuta ja lykkään niiden käyttöä. Itsenäisyyspäivän aterian jälkiruuan valmistukseen tarvittiin hapokkaita marjoja, ja koska meillä ei mustaherukoita ollut, niin otin juhlallisesti käyttöön karpaloita. Tuli hyvää ja kaunista!

Posset on kaikessa yksinkertaisuudessaan sitruunan (tai jonkun sitruksen) avulla hyydytettävä kerma - samettisen pehmeä, makea ja kirpakka yhtä aikaa. "Lemon posset" -nimellä on Kotiharminkin keittiössä herkkua tehty aiemmin. Me naiset -lehdessä (nro 48/2016) oli mustaherukka-kuohuviinipossetin ohje, josta tein nyt siis karpaloisen version. Väri oli mustaherukkaista sisartaan hempeämpi, ja mutta karpalon maku kyllä erottui jälkiruuasta.

Tämän jälkiruuan tekeminen on todella helppoa - kokkeileppa!



KARPALO-KUOHUVIINIPOSSET (tai mustaherukka-kuohuviiniposset, jos käytät karpaloinen sijasta mustia viinimarjoja)
3 - 4 annosta

75 g (pakaste)karpaloita
1 sitruunan mehu
2 dl kuohukermaa
0,5 dl kuohuviiniä
0,75 dl sokeria

Sulata jäiset marjat ja kumoa ne tiuhaan siivilään. Nosta siivilä kulhon päälle ja painele marjoja siivilää vasten, jotta kaikki mehu valuu kulhoon. Marjoista puristuu samalla myös vähän sosetta - anna sen mennä mukaan kulhoon.

Purista sitruunasta mehu. Laita kattilaan karpalo- ja sitruunamehu, kerma, kuohuviini ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua viisi minuuttia. Vahdi keitosta, ettei se kiehu yli.

Jaa seos annosvuokiin, peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi (meillä olivat kuutisen tuntia kylmässä).


4 kommenttia:

  1. Posset on kiva jälkkäri, ja tämä karpalo-kuohuviiniversio kuulostaa oikein houkuttelevalta. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli houkuttelevan hyvää! Joudun varmaan tekemään vielä joskus uudelleen, koska niitä karpaloita vielä pakasteessa on...

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Virpi! Tuli jotenkin niin herttaisen vaalenapunaista.

      Poista