torstai 6. syyskuuta 2018

Thaimaalainen kanakeitto ja chilin sykettä

Meillä on ollut tänä kesänä melkoiset taistot kirva-armeijaa vastaan. Parvekkeella rehottavat chilit ovat vetäneet massoittain kirvoja puoleensa, ja nämä massat ovat lisääntyneet semmoista tahtia, että hirvittää. Viimeksi viikonloppuna käytettiin kaikki chilipuskat suihkussa. En ihan lehti kerrallaan niitä ruutannut, mutta melkein. Olipahan urakka!

Chilisatoa on kerätty jo viikkojen ajan ja paljon, mutta joukon tulisimman chilin ensihedelmä poimittiin vasta viikonloppuna. Siinä yksilössä olikin vauhtia enemmän kuin tähänastisissa yhteensä! Minä nuolaisin pientä palaa ja sain kieleni turraksi sillä tavalla kivasti, että puheeni kuulosti hiukan sammaltavalta. Tällainen herkkuhan vaati sitten alustakseen jonkin sopivan ruokalajin, eikä tarvinnut kauan miettiä, että jotain thaityyppistähän se voisi olla. Thairesepteissä luotan ystäväni Hannelen reseptiikkaan, ja sieltähän löytyi mainio pohja päivän kokkailulle.

Laitoin keittoon puolikkaan keltaisen chilin eli Vecturan (voimakkuus 8/10) ja hirveän varovaisesti tuota ärmychiliä eli Fatalii Gourmet Jigsaw´ta (voimakkuus 10+++++/10). Mutta kas kummaa, ärmychili kesyyntyi keitossa ihanasti, eikä poltellut suuta, joten laitoin hieman lisää. Vaikutus oli sopiva ja veikeä: ei polttelua suussa, mutta hikihelmeilyä silmäkuopissa ja nenänvarressa. Perfect! Armastuksen mielestä toki potkua oli liian maltillisesti ja hän lisäsi siivuja vielä omaan annokseensa.

Olipa sinulla käytössäsi mitä chiliä hyvänsä, niin suosittelen valmistamaan tätä keittoa.


THAIMAALAINEN KANAKEITTO

1 pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
n. 3 x 3 cm:n palanen inkivääriä
2 pientä porkkanaa suikaloituna
2 kaffirlimetin lehteä (kuivattuna pussissa tai purkissa kaupan hyllyllä)
n. 1 tl sitruunaruohotahnaa (koska kaupasta ei löytynyt sitruunaruohoa)
maun mukaan tuoretta chiliä (n. 1-2 chiliä)
5 dl vettä + 1 kanaliemikuutio
1 prk (400 ml) kookosmaitoa
0,5 dl thaimaalaista kalakastiketta
0,5 dl kookossokeria (tai palmusokeria, ...tai tavallista sokeria, mutta paljon vähemmän)
1-2 limetin mehu

n. 350 g broilerinfilettä
1,5 levyä täysjyvänuudeleita
tuoretta lehtipersiljaa / korianteria

Kuori ja halkaise sipuli ja leikkaa se ohuiksi siivuiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuori ja siivuta inkivääri ohuelti. Kuori porkkanat ja suikaloi. Laita kaikki edellä mainitut sekä kaffirlimetin lehdet ja sitruunaruohotahna kattilaan veden ja kasvisliemen kera ja anna kiehua muutaman minuutin ajan. Leikkaa sillä välin broilerfileet oikein ohuiksi viipaleiksi ja nosta sitten kattilaan kiehumaan. Lisää mukaan myös chiliviipaleita ja kalakastiketta. Kanaviipaleet kypsyvät nopeasti. Kun ne ovat kypsiä, lisää mukaan kookosmaito ja limetin mehu sekä sokeri. Tässä vaiheessa voit lisätä myös nuudelit. Minä katkoin niitä vähän, jottei tarvitse kalastella pitkiä nuudelikiemuroita lusikalla. Anna kiehua ja maistele, tarvitaanko lisää limetin mehua tai sokeria (ne ovat vähän makuasioita...). Keitto on valmista, kun nuudelit ovat kypsyneet. Lisää lopuksi sekaan silputtua lehtipersiljaa (tai korianteria, jos siitä tykkäät).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti