perjantai 14. elokuuta 2020

Valekaalilaatikko

Näihin aikoihin vuodesta erilaiset kaalireseptit nousevat taas otsikoihin, ja kaalista kehitellään mitä moninaisimpia herkkuja. Nykyaikana monissa resepteissä keskeisintä on helppous ja nopeus, ja niinpä perinteisestä kaalipadastakin on näkynyt taas pikaisesti pannulla valmistettuja versioita. Tämä oli itsellänikin mielessä, kun tulin kaupan kautta kotiin puoli viideltä. Kassissa oli kaalipadan ainekset, mutta tein pikaisen laskutoimituksen sen valmistumiseen kuluvasta ajasta ja totesin, että ei kestä keho tuota odotusta. Tunnin päästä tuosta pohdinnasta oltiin jo syömässä, kun tein kaalipadan paistinpannulla. Armastus totesi ruuan olevan valekaalilaatikkoa, mutta popsi reippaasti lautasensa tyhjäksi.

KAALIPATA PANNULLA

 

400 g jauhelihaa

iso sipuli

pieni valkosipulinkynsi

1 kaali (reilu kilo)

2 porkkanaa

5 maustepippuria

1 lihafondi (annospakattu) tai lihaliemikuutio

2-3 dl vettä

2-3 tl hunajaa

(suolaa tarvittaessa)

Ruskista jauheliha korkeareunaisessa paistinpannussa. Lisää silputtu sipuli pannulle jauhelihan joukkoon ruskistuksen puolivälissä ja hienonnettu valkosipulinkynsi ihan viime metreillä. Kaada ruskistettu jauheliha sipuleineen kulhoon odottamaan.

Jauhelihan ruskistuessa leikkaa kaali neljään osaan. Poista kovin ja tiivein kantaosa. Suikaloi kaali neljännes kerrallaan ja nosta pannulle paistumaan (öljy sopii paistamiseen). Kuumalla pannulla paistettaessa, välillä sekoiteltaessa, kaali aika nopeasti alkaa saada väriä ja kutistua kokoon. Kun yksi neljännes paistuu, suikaloi seuraava pala ja lisää pannulle, ala suikaloida seuraavaa ja lisää pannulle...jne. Sekoita välillä. Jossain sopivassa välissä voit raastaa kuoritut porkkanat sekaan paistumaan. Kun koko kaalisatsi on paistunut ja tiivistynyt sen verran, että jauheliha mahtuu mukaan pannulle, kippaa se joukkoon. Murskaa maustepippurit ja lisää joukkoon yhdessä loppujen ainesten kanssa. Sekoita ja anna hautua reilusti poreillen 10-15 minuuttia, sekoita välillä. Lisää vettä, jos meinaa mennä liian kuivaksi, mutta muista, että tämä ei ole kaalikeitto. Lisää suolaa, jos suusi sitä kaipaa.


* * *


Vinkvink! Kokkeillaan-keittiössä on tehty kaaliruokia ennenkin, esim.:

Kaalipata pikana (aasialaishenkinen versio)

Kaalipata

Punakaalipata Härkiksellä (vege)

Kahdenlaiset kaalikääryleet

2 kommenttia:

  1. Mä kuule luulen, että tämä menee ainakin meillä aivan täydestä!

    VastaaPoista