keskiviikko 23. maaliskuuta 2022

Pretzelpatongit

Tässä teille vielä toinenkin aamiaisvinkki: täytetyt pretzelpatongit!

Olen monet kerrat miettinut, että pitäisi leipoa pretzeleitä. Vähän sitkeä ja suolainen päältä, pehmeä sisältä - vaikka ihan silkkaa vehnähöttöä! Asiaan suuremmin perehtymättä olen pitänyt operaatiota isotöisenä ja niin on rinkelit jääneet tekemättä. Hiihtolomalla nautiskeltiin hitaista aamuista ja energiaa riitti puuhasteluun, isotöiseenkin. Pretzeleitä siis, mutta patongin muodossa. Ohjeen bongasin Maku-lehdestä 2/2022. Ohjeessa täytteeksi ehdotettiin nduja-tahnaa, mutta meillä patongit nautittiin avokadotahnalla, broilerpekonilla ja munakokkelilla täytettyinä. Aivan pökerryttävän hyvää!


PRETZELPATONGIT (6 kpl)


1,5 dl maitoa

1,5 dl vettä

25 g hiivaa

50 g voita tai margariinia sulatettuna

1 tl suolaa

1 rkl ruoko- tai fariinisokeria (laitoin jälkimmäistä)

7,5 - 8 dl vehnäjauhoja

päälle sormisuolaa


Keittämiseen

- 1,5 litraa vettä

- 3 rkl ruokasoodaa


Lämmitä maito ja vesi kädenlämpöiseksi. Murustele ja liuota hiiva vesi-maitoseokseen. Lisää voisula, suola ja sokeri, ja sekoita. Lisää jauhoja vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Vaivaa taikinaa huolella, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa taikinakulhon reunoista. Peitä liinalla ja kohota vedottomassa paikassa tunnin verran.

Kumoa kohonnut taikina pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kuuteen osaan ja muotoile patongeiksi. Huomioi patonkien pituudessa kattila, jossa ne keitetään nopeasti ennen paistamista. Patongin pitää mahtua kattilaan mutkittelematta. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Mittaa vesi ja ruokasooda kattilaan. Kiehauta seos. Nosta yksi patonki kerrallaan kattilaan ja keitä puoli minuuttia per puoli. Nosta patonki reikäkauhalla leivinpaperin päälle uunipellille. Viillä terävällä veitsellä pintaan muutama viilto. Ripottele pinnalle vähän sormisuolaa.

Kun kaikki patongit on keitetty, nosta pelti uuniin. Paista patonkeja 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes pinta on saanut kauniin ruskean värin.

Maistuisiko?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti