torstai 19. toukokuuta 2022

Leipävanukas aamiaispöydässä

Mikäpä sen ihanampaa kuin hidas aamu ja herkkuaamiainen! Joskus aamiainen pitää laittaa tulille - tai jääkaappiin valmistautumaan - jo edellisenä iltana, ja tämä leipävanukas on juuri sellainen tapaus. Olen tehnyt silloin tällöin aamiaiselle täytettyjä leipiä, joiden välissä on kinkkua ja juustoa, ja jotka pyöräytetään kananmunassa ja sitten paistetaan pannulla. Leipävanukas (jonka ohjeen löysin täältä) on mehevä muunnelma lämpimistä leivistä. Tykkäsimme kovasti!

Tein alkuperäisestä ohjeesta hieman vajaan puolikkaan verran kahdelle aamunälkäiselle. Leipänä käytin kauraleipää.


CROQUE MADAME -LEIPÄVANUKAS (2 annosta)

 
n. 150 g vaaleaa leipää (kuivahtanutkin käy, meillä oli kauraleipää)
 
n. 2 rkl oliiviöljyä
 
1, 5 dl ruokakermaa
 
3 rkl vettä
 
3 kananmunaa
 
0,5 rkl dijonsinappia
 
hippunen suolaa
 
pari rouhaisua mustapippuria
 
100 g gruyèrejuustoa raastettuna
 
n. 80 g savukinkkua
 
3 tuoretta timjamin oksaa


Pinnalle: 2 kananmunaa ja vähän parmesaanijuustoa raastettuna


Aloita aamiaisvalmistelut jo illalla. Leikkaa leipä noin 2 cm:n kuutioiksi ja paista kuutiot pannulla oliiviöljyssä rapsakaksi. Älä skippaa tätä vaihetta, koska näin saat ihanan paahdetun leivän maun ruokaan. Voitele uunivuoka. Vatkaa kulhossa ruokakerma, vesi ja munat. Sekoita joukkoon myös dijonsinappi, suola ja pippuri. Riivi/leikkaa kinkku suupaloiksi ja hienonna timjaminoksat. Laita vuokaan ensin kerros leipäkuutiota, sitten timjamit. Näiden päälle tulee puolet juustoraasteesta ja kinkusta, sitten taas leipäkerros, juustoraaste ja kinkku. Kaada kerma-munaseos päälle, peitä vuoka foliolla ja nosta jääkaappiin yöksi (tai vähintään 4 tunniksi, jos teet tämän aamulla).

Ota vuoka aamulla huoneenlämpöön tunti ennen paistamista (jotta vuokasi ei halkea kuumaan uuniin joutuessaan). Laita sitten uuni kuumenemaan 175 asteeseen ja nosta vuoka folioineen uuniin. Paista leipävuokaa ensin 20 minuuttia.

Nosta vuoka uunista ja lisää lämpöä 200 asteeseen. Riko paistoksen päälle kaksi kananmunaa (minä painoin pienet kuopat niitä varten) ja raasta päälle parmesaania. Nosta vuoka vielä noin 20 minuutiksi uuniin (ilman foliota). Kun otat vuoan uunista, anna sen vetäytyä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti