sunnuntai 7. toukokuuta 2023

Kaksi salaatinkastiketta

Hyvä salaatinkastike kruunaa salaatin ja korostaa sen makuja. Kauppojen salaatinkastikevalikoima on ihan mahdoton, enkä meinaa sieltä kuitenkaan löytää mieluisaa. Tai pikemminkin niin, että voi olla monta houkuttelevaa, mutta en halua ostaa isoja pullollisia niitä. Ratkaisu tähän ongelmaan on tehdä salaatinkastike itse. Usein pyöräytän klassikkokastikkeen dijon-sinapista, etikasta, öljystä, suolasta ja hunajasta. Nopea ja aina hyvä! Nyt olen löytänyt kaksi uutta suosikkia, joiden valmistus on melkein yhtä nopsakkaa.

Yksi herkullinen salaatinkastike löytyi Hesarin ruokasivulta. Se on japanilainen salaatinkastike tai seesamisalaatinkastike, jota ilmeisesti "goma"-nimellä on valmiinakin myytävänä. Alkuperäistä valmisversiota en ole koskaan nähnyt, saati maistanut, mutta tämä ohjeen mukaan tehty iski minun makuhermooni lujasti.

Toinen herkku on "green goddes" -salaatin vihreä kastike, johon törmäsin Soppa365-sivustolla. Myös tässä kastikkeessa on makua kerrakseen eli suosittelen testaamaan. En ole vielä päässyt sinuiksi korianterin kanssa, jota tähän kastikkeeseen tulee, joten korvaan sen lehtipersiljalla. Valitse sinä, kumpaa haluat käyttää. Rakuunaa en ole laittanut (koska ei ole ollut), mutta annan sen olla tässä ohjeessa, jos jollakin sattuu sellaista olemaan tyrkyllä.

Molemmat salaatinkastikkeet ovat niin herkullisia, että saattaa tulla houkutus lusikoida kastiketta sellaisenaan suuhun ennen kuin ennättää tehdä salaattia. Minä olen tehnyt kumpaakin kastiketta yleensä puolikkaan määrän ohjeen mukaisesta.

 


SEESAMIKASTIKE SALAATILLE

 

4 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä (paahda kuumalla kuivalla pannulla tarkasti valvottuna, ellet löydä valmiiksi paahdettuja)

4 rkl majoneesia

0,5 - 1 rkl riisiviinietikkaa (laitan yleensä tuon isomman määrän, koska pidän etikkaisuudesta)

3 tl (japanilaista) soijakastiketta

2–3 tl sokeria

4 tl paahdettua seesamiöljyä

2 tl tahinia

1 tl dijon-sinappia (ei kuulemma ihan välttämätön, mutta minä tykkäsin mausta, joten laitan aina)


Sekoita kaikki kastikeainekset kulhossa sekaisin. Anna maustua yön yli, jos maltat. Kastike on mainiota myös hetikohta salaattiin lisättynä, joten muhitteluaika jääkaapissa ei ole pakollinen. Olen käyttänyt kastiketta kaali-porkkana-kurkku-kyssäkaali-salaatissa aasialaisten ruokien ohessa.

* * *



VIHREÄ SALAATINKASTIKE

 

1 ruukku lehtipersiljaa (tai korianteria)

(3 tuoretta ranskalaisen rakuunan oksaa)

7 ruohosipulinvartta

1 valkosipulinkynsi

2 rkl sitruunamehua

1 pss tuoretta babypinaattia

0,75 dl rypsiöljyä

1,5 dl majoneesia

ripaus suolaa

ripaus mustapippuria


Silppua lehtipersiljaa / korianteria (varsineen) sekä ruohosipulia hieman, hienonna valkosipulinkynsi ja revi tarvittaessa pinaatinlehtiä pienemmiksi. Laita majoneesia lukuunottamatta kaikki ainekset  sauvasekoittimen/blenderin kulhoon ja surauta tasaiseksi. Lisää majoneesi ja tarkista maut. Lisää sitruunamehua ja suolaa tarvittaessa.

Vihreä salaatinkastike toimi erinomaisesti mm. keväisessä parsasalaatissa, jota varten paahdoin parsat uunissa. Lisäksi oli vain vihreää salaattia, kurkkua ja herneitä. Oli ihanaa, ja lisäksi aivan mainio arki-illan nälän pelastaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti