maanantai 2. tammikuuta 2012

Hitaat hännät



Minä olen maistanut häränhäntiä elämäni ensimmäistä kertaa Puistolan Bistrossa, kun michelinkokki Jouni Törmänen oli suunnitellut ne menuunsa sinne. Ajattelin, että ei voi olla pahaa, kun moinen maailmantähti on ne reseptoinut. Ei ollutkaan, oli tosi hyvää. Siitä asti on ollut mielessä valmistaa häränhäntiä itsekin. Eivät ne ehkä ole juuri ensimmäinen ruhonosa, joka tulee liharuokaa miettiessä mieleen, mutta suositeltava kyllä. Ajattelin ottaa varman päälle ja tehdä häränhäntiä Chez Jounin tapaan eli valmistin provencelaista häränhäntäpataa. Pienillä muutoksilla mentiin ja hyvään lopputulokseen tultiin.

HÄRÄNHÄNTIÄ PROVENCELAISITTAIN

n. 1 kg häränhäntiä (5 kpl)
suolaa, pippuria, vehnäjauhoja
öljyä ja voita

1 kookas porkkana
1 sipuli
pala juuriselleriä
1 pkt kirsikkatomaatteja
5 valkosipulinkynttä
2 dl punaviiniä
puolikaan appelsiinin kuori
1 rkl hunajaa
vettä
suolaa

Viillä häntäpalojen sidekudos paikoin rikki, jotta palat eivät paistuessaan käpristy kuppimaisiksi. Suolaa ja pippuroi lihat ja pyörittele ne vehnäjauhoissa. Paista palat voi-öljyseoksessa joka puolelta ja nosta ne pataan. Kaada paistinpannulle, jossa paistoit lihat, pari desiä vettä ja anna kiehahtaa. Tarkoituksena on saada kaikki hyvät maut kyytiin. Lisää pataan paloiteltu porkkana, juuriselleri, sipuli ja valkosipulinkynnet. Kaada pannulla oleva vesi pataan, lisää 2 dl punaviiniä ja vettä vielä niin, että häränhäntäpalat peittyvät. Keitä ja kuori alkuvaiheessa pinnalle kertyvää vaahtoa pois. Lisää sitten pataan kirsikkatomaatit ja perunankuorimaveitsellä appelsiinista veistellyt suikaleet sekä hunaja. Lisää myös suolaa. Liemen pitää olla sopivan suolainen ja maukas, jotta se maustaa lihaa. Ja liha tietysti maustaa myös lientä. Keitä häränhäntiä hiljalleen 3-4 tuntia. Meillä pata porisi 3 tuntia, jonka jälkeen hella suljettiin ja lähdettiin uimahalliin. Urheilun jälkeen tein valkosipulipottumuusia, jonka kanssa häränhäntiä tarjoiltiin. Tässä vaiheessa lihat olivat muhineet kaikkiaan noin neljä ja puoli tuntia. Maku oli erinomainen ja liha suussasulavan mehevää.

2 kommenttia:

  1. Nyt herahti kyllä vesi kielelle. Ihanan oloinen herkku. Tuo liemi näyttää tosi hyvältä. Ja lihoissa on herkullinen pinta. Itse laitan myös pottumuusiin valkosipulia usein. Kynnet saavat kypsyä perunalohkojen kera. Sopii siihen tosi hyvin.

    VastaaPoista
  2. Olin kyllä tyytyväinen tähän häränhäntäversioon. Minäkin teen valkosipulimuusia just noin, että keitän samoissa kuplissa potut ja valkosipulinkynnet. Maukasta tulee!

    VastaaPoista