sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Kasvispihvit ja mössö

Lanttu on hyvää. Porkkana on hyvää. Kesäkurpitsa on hyvää. Selleri on pienissä määrin hyvää. Paprika on erittäin hyvää. Kaali on hyvää. Sipuli on - yllätys yllätys - hyvää. Valkosipuli on tosi hyvää. Luolajuusto on hyvää. Kun edellä mainitut yhdistää ja sitoo toisiinsa kananmunalla ja kermatilkalla, saadaan ihan parhaat kasvispihvit! Varmaan olisi tullut vähemmälläkin raaka-ainelistalla herkullisia pihvejä, mutta meillä nyt sattui olemaan jääkaapissa erinäisiä jämiä, joille oli korkea aika keksiä jalostusmuoto. Koska raaka-aineita oli runsaasti, pidin käteni kurissa maustamisessa. Mustapippuri ja tuore basilika riittivät hyvin ja pihveissä maistuivat ihanasti itse pääraaka-aineet (ne moninaiset).

Ainoa varta vasten päivän ruokalajia varten ostettu aines taisi olla kylmäsavulohi, josta muovailtiin otsikossa mainittu "mössö". Se oli raikas lisäke kasvispihveille ja lisäsi annoksen ruokaisuutta. Mikäli et halua / voi syödä kalaa, voi lohen korvata esimerkiksi kinkulla.
KASVISPIHVIT (n. 20 pihviä)

n. 1 l kasvisraastetta/-silppua (meillä oli 2 sipulia, 4 valkosipulinkynttä, 1 lanttu, 4 porkkanaa, pala kaalta, pätkä kesäkurpitsaa, pieni pala juuriselleriä, puolikas paprika)
2-3 rkl vahvaa juustoa raastettuna (meillä Gruyere)
3 kananmunaa
2 rkl kermaa
n. 5 rkl vehnäjauhoja
n. 2 tl suolaa
mustapippuria
(tuoretta) basilikaa
1 tl ruokokidesokeria

Raasta melko hienolla terällä ne kasvikset, jotka raastimeen taipuvat. Hienonna loput (esim. paprika) veitsellä  ihan pieneksi silpuksi. Sekoita raasteisiin muut aineet. Riippuu vähän aineista, kuinka paljon raasteista irtoaa nestettä. Kannattaa paistaa koepihvi, josta voi tarkistaa suolan ja muut maut sekä sen, miten pihvit pysyvät kasassa. Vehnäjauhoja voi vähän lisätä, mikäli raasteseos näyttää kovin vetiseltä. Minä lisäsin koepihvin paiston jälkeen vähän sokeria, sillä kaali ja lanttu tuntuivat sitä kaipaavan.

Paista pihvit haluamassasi rasvassa (minulla pullomargariini). Nostele lättypannulle (minen osaa sanoa "lettupannu") ruokalusikalla raasteseosta ja tasoita. Älä tee liian paksuja pihvejä, jotta raaste ennättää kypsyä eivätkä pihvit pala. Paista pihvejä melko miedolla lämmöllä (meidän hellalla noin kuutosella asteikolla 1 - 12), kunnes pihvit saavat väriä. Käännä ja paista toiseltakin puolelta.

Minun mielestäni pihveissä saa olla hieman purutuntumaa, eli en halua että raaste kypsyy ihan pehmeäksi. Nyt onnistui ihan nappiin ja sekä maku että koostumus olivat oikein hyvät.
Jos haluat tehdä pihvien seuraksi "mössön" (jolle en keksi järkevää nimeä), tee se näin:

puolikas punasipuli
10 cm pätkä kurkkua
1 tomaatti
tilliä
n. 100 g kylmäsavustettua lohta
n. 1/2 purkkia kermaviiliä
mustapippuria

Silppua sipuli, suikaloi kurkku, pilko tomaatti pieneksi, silppua lohi ja sekoita ainekset. Lisää kermaviili, tillisilppu ja mustapippuria. Sekoita ja tarjoile kasvispihvien kera. Jos haluat kalattoman version, vaihda lohi vaikka kinkkuun ja tilli esim. persiljaan tai basilikaan.

3 kommenttia:

  1. Ah, ja täällähän nämä ovat :) Pitää ehdottomasti kokeilla, jos ei ensi viikolla vielä niin joskus lähiaikoina kumminkin!

    VastaaPoista
  2. Luulenpa, että meilläkin olisi jääkaapissa yhtä sun toista, mikä kannattaisi käyttää pois, vaikka teinkin tänään osan äkkiä-äkkiä-osaston raaka-aineista ruoaksi:)

    VastaaPoista
  3. Joulun jälkeen tuota äkkiä-äkkiä -osastoa on tuntunut riittävän. Kummasti niistäkin saa hyvää ja monipuolista tarjolle!

    VastaaPoista