torstai 2. elokuuta 2012

Mantelinen luumupiiras



Minä en ole ennen tehnyt luumupiirasta. Omenasta piirakkaa on tullut kyllä, raparperista, kirsikoista, marjoista... juu, mutta luumut on pistelty poskeen semmoisenaan. Luumupiiraiden ohjeita löytyi kasapäin ja vaikka minkälaisia herkutuksia, mutta päädyin BBC:n reseptiin, sillä siihen ainekset löytyivät kaapeista. Jouduin kylläkin puolittamaan tuon ohjeen, sillä mantelijauhoa löytyi vain 100 g. Tein piiraan n. 20 cm:n läpimittaiseen irtopohjavuokaan, johon itse pohjataikinaa oli kuitenkin liikaa. Mietin, että kaulinko liian ohueksi vai mikä lie ollut... Tein lopusta luumuyllätyksen eli kaulin jämistä suikulan levyn, jolle kasasin kolme lohkottua luumua ja päälle ripottelin perunajauho-sokeriseosta. Sitten käänsin toisen puolen luumujen päälle ja nipistelin reunat tiiviisti kiinni. Pistelin höyryaukkoja päälle ja työnsin uuniin.
Komia ylläripiiras :)

MANTELINEN LUUMUPIIRAS (alkuperäisen ohjeen määrillä, 25 cm:n vuokaan)

375 g vehnäjauhoja
15 g sokeria
225 g voita (laitoin margariinia)
1 muna
4 rkl jääkylmää vettä

Sekoita jauhot, sokeri ja rasva murumaiseksi seokseksi. Yhdistä kulhossa kananmuna ja vesi ja vatkaa kevyesti. Kaada seos rasva-jauhoseokseen ja sekoita taikinaksi. Vaivaa taikinaa pikkuisen (minä lisäsin hitusen jauhoja tässä vielä), jotta saat jämäkän pallon. Nosta taikinapallo jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi.

200 g voita (laitoin margariinia)
200 g sokeria
2 munaa
200 g jauhettua mantelia
1/2 sitruunan raastettu kuori (oma lisäykseni)

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen ja kummankin jälkeen hyvin vatkaten. Lisää mantelijauho ja sitruunankuori ja sekoita hyvin.

Nosta taikinapallo jääkaapista ja kauli se ohueksi levyksi. Nosta taikinapohja 25 cm:n irtopohjavuokaan niin että reunoillekin tulee taikinaa. Levitä pohjan päälle manteliseos ja asettele sen päälle tasaisesti

tuoreita luumuja
(poista kivet ja lohko luumut neljään osaan, jos käytät oikein isoja luumuja, tee 8 lohkoa).

Paista piirasta 180 asteessa 30 - 40 minuuttia, kunnes piiras on saanut väriä.

Piiraan kanssa voi tarjoilla kermavaahtoa tai ranskankermaa. Meillä ei lisukkeita ollut, vaan piiras maistui sellaisenaan. Maku parani leipomista seuraavana päivänä, ja sitä seuraavana. Älä siis ahnehdi koko piirakkaa leivontapäivän iltana :)

5 kommenttia:

  1. Näyttääpä herkulta! Siis kolme päivää pitäisi saada säilöttyä ennen kuin maku on parhaimmillaan, voi olla vaikeaa ;-)

    VastaaPoista
  2. Tämähän on mielenkiintoisen ja houkuttelevaisen oloinen luumupiirakka. Täytyypä alkaa itsekin kirjoittelemaan tekemäni luumukakun ohjetta.

    VastaaPoista
  3. Jonna, ei se kolme päivää onnistu mitenkään :) Meillä torttu on jo syöty. Mutta kannattaa kyllä vähän odotella, ainakin jäähdyttää piiras kunnolla, ennen kuin tarraa kiinni.

    Paula: Minua houkutteli tuo mantelimassa, ja se olikin hyvää. Sitruunankuori, jota lisäsin, antoi raikkautta, ja laitan sitä toistekin.

    VastaaPoista
  4. Tein viime syksynä ensimmäisen luumupiirakan, luumu-mazariinipiirakan. Minunkin mielestä sitruuna sopii hyvin tuolle luumulle. Tarjosin piirakan kanssa lemon curdilla maustettua kermavaahtoa. Täytyykin muistaa taas kun syksy tulee :)

    VastaaPoista
  5. Annaleena, hyvä vinkki tuo lemon curdilla maustettu kermavaahto luumupiiraan kylkeen!

    VastaaPoista