torstai 17. tammikuuta 2013

Punainen (kala)keitto

Pimpom, täällä ruokabloggari, jonka aterioinnit kuluneen viikon aikana ovat olleet sitä sun tätä, eikä kaikkea syömäänsä edes muista. Jotain hyvää (esim. kauhian hyviä uunilanttuja töissä), tosiherkkujakin (synttärijuhlissa notkuvan pöydän ääressä), arkimössöjä, leipää ja sen semmoista on mennyt kurkusta alas. Eilen tein kalaisaa keittoa, joka maistuisi myös ilman kalaa. Laitoin sekaan fenkolia, jonka käyttöä ja syömistä edelleen vähän opettelen. Keitossa se oli niin maukasta, että sitä olisi voinut olla seassa enemmänkin. Olin mamari, ja laitoin vain puolikkaan fenkolin.

PUNAINEN (KALA)KEITTO (eli hyvää kalan kanssa tai ilman, suunnilleen neljä reilua annosta)

4-5 perunaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/2 - 1 fenkoli
parsakaalin nuppuja (voit silputa varttakin sekaan, minä säästelin sen tätä varten)
1 tölkki tomaattifileitä tai -murskaa
noin 2 tölkillistä kasvislientä
1 tl hunajaa
mustapippuria rouhittuna (+suolaa jos tuntuu tarvitsevan)
pari ruokalusikallista kapriksia
+ vaaleaa kalaa, esim. kuhaa

Kuori potut ja leikkaa ne pieniksi kuutioiksi. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Suikaloi fenkoli. Pätki parsakaalin nuput irti kaalista ja lieni niitäkin vähän. Kuumenna kattilan pohjalla vähän öljyä ja freesaa pottukuutioita, sipuleita ja fenkolia hetken ajan. Lisää tomaattisäilyke ja kasvisliemi ja hunaja. Anna kiehua sen aikaa, että perunat alkavat hiukan kypsyä. Lisää vasta sitten parsakaalin nuput, jotta ne eivät muhjaannu ihan muusiksi. Tai lisää muiden mukana, jos ei ole niin tarkkaa. Maistele lientä, lisää mustapippurirouhetta ja suolaakin, jos tarvetta on. Jos haluat kalakeittoa, lisää kalapalat vasta silloin kun perunakuutiot ovat kypsät. Reilun suupalan kokoiset kalapalat kypsyvät keitossa parissa-kolmessa minuutissa, ja säilyttävät muotonsa, kokonsa ja mehevyytensä. Lisää lopuksi valutetut kaprikset.

2 kommenttia:

  1. Tuo fenkoli tulee nyt joka suunnasta vastaan! Minäkin sitä opettelen vasta ja olen niin alussa, etten muistanut kaupassa mikä se oikein oli mitä piti ostaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Seuraavalla kauppareissulla jo muistat! Ehkä :) Pitää kokeilla sitä fenkoligratiinia vai mitä se oli, jota joku oli tehnyt... Paljonpa minäkin muistan :)

      Poista