lauantai 20. huhtikuuta 2013

Porkkanalätyt ja fetakastike

Nytkö ne loppuivat, siis suomalaiset porkkanat kaupoista??? Meidän "omassa" kaupassa oli tarjolla ruåtsalaisia porkkanoita, ja ystäväkin raportoi toisen kaupan valikoiman ruotsalaistuneen. Niitä oli ostettava, kun mieli porkkanoita syödä.

Meillä syödään porkkanoita paljon. Nyt raastoin porkkanoita lättytaikinaan ja saimme oikein herkullisen pehmeän makuiset porkkanalätyt iltapalaksi. Lisukkeeksi sopi hyvin raikas kermaviilipohjainen fetakastike.



PORKKANALÄTYT (taisi tulla reilut 15 kpl)

2 munaa
3 dl maitoa
n. 1 dl vehnäjauhoja
n. 1/2 dl ohrajauhoja
1/2 tl suolaa
ripaus raastettua muskottipähkinää
2 rkl ruohosipulisilppua
n. 2 dl porkkanaraastetta (hienolla terällä raastettua)

Riko munat kulhoon ja sekoita niihin vispilällä maito. Lisää jauhot, suola ja ripaus muskottipähkinää sekä ruohosipulisilppu. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja lisää porkkanaraaste. Sekoita. Kuumenna lättypannu ja paista rasvatilkassa miedohkolla lämmöllä kullanruskeita lättysiä.


FETAKASTIKE

1 prk (pari desiä) 2kermaviiliä
100 g fetajuustoa murennettuna
 rkl punasipulisilppua
2 rkl ruohosipulisilppua
10 cm pätkä kurkkua pieneksi kuutioituna
puolenkymmentä basilikan lehteä silputtuna
mustapippuria
suolaa

Kastike kannattaa valmistaa ensimmäisenä, ja sen voi jättää jääkaappiin tekeytymään ja maustumaan lätyntekoajaksi. Laita kulhoon kermaviili ja murenna fetajuusto sekaan. Hienonna punasipulia ja ruohosipulia ja lisää ne kastikkeeseen. Halkaise kurkku. Voit halutessasi poistaa pikkulusikalla kurkun pehmeän, mehukkaan keskustan ja kuutioida kurkunpuolikkaat vasta sitten ihan pieniksi kuutioiksi. Lisää kastikkeeseen kurkkusilppu, basilika sekä mausteet. Sekoita ja anna maustua jääkaapissa.

10 kommenttia:

  1. Mmm porkkanaletut ja fetakastike on ihanaa! Voiskin tehdä joku päivä...

    VastaaPoista
  2. Nättejä lättyjä.
    Äsken ruokaostoksilla oli kotimaisia luomu- ja tanskalaisia tavallisporkkanoita. Suomalaiset taitavat olla loppumassa sateisen viime kesän takia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti, Luimupupu! Mennään nyt sitten näillä ruottalaisilla...

      Poista
  3. viime vuonna oli todella huono juuressato, muuallakin kuin vain omalla palstallani. Syksyllä jo torikauppias epäili, että ainakin punajuuret ja porkkanat tulevat loppumaan ennen uutta satoa. Helppo uskoa, kun minäkin, juuresten suurkuluttaja, jouduin turvautumaan kaupan/torin tarjontaan jo loppusyksystä, kun yleensä olen pärjännyt omillani pitkälle talveen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan tästä kesästä viljelijöille parempaa! Pienviljelijöillekin :)

      Poista
  4. Minä katsoin juuri eilen porkkanoita ostaessani, että vaihtoehdot ovat vähissä. Tanskalaiseen pussiin päädyin, koska tarvitsin eiliseen ragùun porkkanoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tanskalaisia ei meillä olekaan näkynyt, vielä. Ruottalaiset olivat ihan hyviä, vaikka olinkin vähän epäileväinen :)

      Poista
  5. Onneksi porkkanoita kuitenkin saa koko ajan, ummistan silmäni siitä, että ne rahdataan rajan takaa ja toivon täksi kaudeksi hyvää kasvukautta, tosin porkkanat olivat oman kasvimaani parhaiteen menestyneet lajikkeet - sekä keltaiset että oranssit.

    Kun löytyi täältä toinen porkkanafani, pakko vinkata suosikkikeitostani, jota on saatava säännöllisesti. Ihana yhdistelmä porkkanan makeutta ja vuohenjuuston suolaisuutta.
    http://divaaniblogit.fi/suolaajahunajaa/2012/01/05/vuohenjuuston-seitseman-elamaa/

    VastaaPoista
  6. Porkkanafani kiittää lämpimästi keittovinkistä (ja pyyhkii reseptiä lukiessaan kuolaa suupielistään...)!

    VastaaPoista