sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Juustoinen sipulidippi - superhyvä!

Mitä sinä dippaat mieluiten? Ja mikä on suosikkidippikastikkeesi? Meillä dippaillaan aika harvoin, silloinkin ehkä useammin kasviksia kuin sipsejä, joihin meillä kummallakaan ei ole suurempaa intohimoa. Dippikastike on useimmiten tehty helpoimman kautta: purkki kermaviiliä ja joku jauhepussukka siihen sekoitettuna. Jos on oikein virtaa ollut, niin kermaviiliin on sekoitettu maustekaapista mieluisia pulvereita ja puristettu pari valkosipulinkynttä. Nyt olen löytänyt ohjeen, jolla tulee Maailman Parasta Dippikastiketta. Oikeasti! Niin hyvää, että voisin melkein jättää dipattavat pois lautaselta ja syödä pelkkää dippiä. Mutta jos pitää olla aikuinen ja dipata, niin esimerkiksi paprika ja Kokkipottilan bataattiranskalaiset sopivat kylkeen mainiosti. Sipsejäkin on kokeiltu, koska niitä alkuperäisessä ohjeessa niin kovasti tähän sopivaksi kehuttiin. Dippi sopii erinomaisesti myös leivän päälle levitteeksi.

Alkuperäinen ohje löytyy täältä. Minä vähensin majoneesin määrää ja lisäsin vastaavasti hiukan ranskankermaa. Osan ranskankermasta voi varmasti korvata myös kermaviilillä, jos haluaa kevyemmän version. Kun käyttää vähärasvaista tuorejuustoa, kermaviiliä ja ultrakevyttä majoneesia, niin dippiä voi hyvällä omalla tunnolla kauhaista paprikanmutkaan reilummankin nokareen.


JUUSTOINEN SIPULIDIPPI

2 isoa sipulia
3 rkl voita
1 rkl oliiviöljyä
suolaa (laitoin ehkä teelusikallisen)
mustapippuria myllystä
ripaus cayennepippuria
100 g tuorejuustoa
1/2 dl majoneesia
150 g ranskankermaa
1 rkl kuivattua ruohosipulisilppua

Kuori sipuli ja halkaise se. Leikkaa sipulista ohuita siivuja. Kuumenna pannulla voi ja öljy ja paista sipuleita keskilämmöllä välillä sekoitellen. Lisää suolaa ja mustapippuria sekä ripaus cayennepippuria. Paista sipuleita välillä sekoitellen, kunnes ne ovat pehmenneet ja karamellisoituneet kauniin kullanruskeiksi. Maista jossain vaiheessa ja lisää tarvittaessa suolaa (sipulit saavat olla suolaisia, sillä dipin suolaisuus tulee niistä). Minulla paistamiseen kului noin puoli tuntia. Jäähdytä sipulit.

Sekoita kulhossa juusto, ranskankerma, majoneesi, ruohosipulisilppu ja karamellisoituneet sipulit. Surauta tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Ei ole vaarallista, jos sekaan jää jokunen sipulinpalanen. Tarjoile dippi heti huoneenlämpöisenä. Jos teet dipin etukäteen, säilytä se jääkaapissa ja ota huoneenlämpöön parikymmentä minuuttia ennen tarjoilua. Ihan jääkaappikylmänä dippi on kankeaa, eikä taivu dippailuun.

12 kommenttia:

  1. Hekrullisen kuulloinen, ja ihanan paksun näköinen dippi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli tää ihanaa kyllä! Siis jos sipulista tykkää :) Koostumus on paksu, mutta huoneenlämpöisenä helposti dipattavaksi sopiva.

      Poista
  2. Kuulosta kokeilun arvoiselta.
    Käytitkö tähän siis maustamatonta tuorejuustoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys, ja vastaus on, että kyllä laitoin maustamatonta tuorejuustoa. Olisin voinut sen kirjoittaa myös ohjeeseen :)

      Poista
  3. Oi, rakastan dippejä ja dippaamista, joten tätä on aivan pakko johonkin väliin testata :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä voi testailla useammankin kerran, on niin hyvää. Toimii myös leivän päällä!

      Poista
  4. Mitenkäs multa on menny moinen dippi ohi? Testilistalla nyt.

    On teillä ollu hauskaa!

    VastaaPoista
  5. Todella maukas dippi, kiitos ohjeesta. Nyt jäi tylsät jauhepussit tästä lähin kauppaan. Vaikka hieman enemmän on vaivaa kuin sekoittaa valmis jauhepussin sisältö kermaviiliin niin tämä vaivannäkö kyllä kannattaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukava kuulla, että dippi maistui! Tässä tosiaan vaivannäkö kannattaa ja pääsee ihan eri sfääreihin kuin jauhepussien kanssa (vaikka ne käteviä ovatkin).

      Poista
  6. Aivan loistavaa! Ah. Miten olemme voineet elää ilman tätä dippiä! Kiitos ohjeesta ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitoksista Hilma! Tämä dippi on kyllä käsittämättömän hyvää.

      Poista