Niin vain uurastus (hah) palkittiin ja juusto valmistui. Siihen tuli kaunis väri ja ihan oikea suutuntuma, sellainen leipäjuustoinen, vähän narskuva.
Sain juhannusjuuston keittämiseen hyviä ohjeita työpaikan kahvipöydässä ja vielä viime hetken vinkit tekstareiden muodossa, kun toiminto oli aluillaan. Kiitos!
Minä tein tämmöisen satsin:
JUHANNUSJUUSTO
3 l vanhanajan maitoa (Hilja)
vajaa 1 rkl juustonjuoksutinta
ripaus suolaa
Kaadoin isoon kattilaan n. 2,5 l maitoa ja lämmitin sen suunnilleen 32-33-asteiseksi. Nostin kattilan pois liedeltä ja lisäsin siihen juustonjuoksuttimen reippaasti maitoa sekoittaen. Jätin maidon odottelemaan noin tunniksi. Kun juoksutin oli tehtävänsä tehnyt, oli kattilassa mukava juustomassa ja heraa. Tein juustomassaan ristiviillon ja nostin kattilan liedelle.
Kuumensin seoksen kiehuvaksi samalla sitä varovasti sekoitellen, ja jätin juuston muhimaan miedolle lämmölle. Välillä sekoittelin varovasti ja säätelin hanikoita pienemmälle tai isommalle. Neljän tunnin keittämisen jälkeen kaadoin lopun maidon kattilaan (n. 5 dl) kattilaan, lisäsin ripauksen suolaa ja jatkoin keittämistä. Reilun kuuden tunnin keittämisen jälkeen alkoi olla valmista.
Jäläkikirijotus: Juhannusjuusto nautitaan kylymänä.
Juhannusiloa kaikille!
Ookkonää tosissasi, kuusi tuntia? En ole koskaan kuullut juhannusjuustosta:)
VastaaPoistaWau! Varsinainen maraton-keitos. Pitäisi kyllä joskus päästä maistamaan legendaarista herkkua. Hyvää juhannusta!
VastaaPoistaMää oon ihan tosissani, Campasimpukka! Ehin tuossa ajassa siivota, tehä leipätaikinan, paistaa leivän, suolata lohen, syyä, kestitä yhet vieraat, hakia Armastuksen töistä, tehä ruokaa ja venyä sohovalla. Juhannusjuuston teossa punnitaan tämmösen lyhytpinnasen ihimisen luonto. Kesti se.
VastaaPoistaRouva R: Maraton tosiaan!
Hyvää juhannusta!
Juhannusjuusto on herkkua ;).
VastaaPoistaHauskaa juhannusta!
aika jännä ,en ole tainnut kuullakkaan...Maukasta Juhannusta =9
VastaaPoistaTätä täällä Vantaalla ikävöidään. Onneksi mummo on laittanut pakkaseen tätä meitä varten, kun kesälomalla tullaan Oulun seudulle :) Pisteet sulle, että uskalsit kokeilla ja onnistuitkin vielä! Ei ole niin sanottua, haastava ruokalaji. Syöttekö muuten sokerin kanssa vai ihan paljaalteen?
VastaaPoistaJuhannusjuusto elikkä juustokeitto on hyvää kun hieman lämmäyttää (lypsylä mpimäksi) ja tiraus sokeria päälle.
VastaaPoistaNuorempana en ymmärtänyt tämän herkun päälle mitään...vaan nyt se lukeutuu ihan oikeasti herkkuihini. Itse en keittele, ihan ostetusta nautiskelen.
VastaaPoistaLuimupupu, Irina, Tuulia ja Mimmi M: Juhannusjuuston ystäviä näyttää yllättäin löytyvän sieltä täältä :) Meillä päin sitä saa ihan kaupastakin näin juhannuksen tienoilla, ei tarvitse välttämättä alkaa itse urakoimaan.
VastaaPoistaVilijaana, jos juhannuskeittoon joskus törmäät, niin maista ihmeessä!
Juhannusjuusto on herkkua! Meilläpäin Rantsilassa kutsutaan myös makiaksi juustoksi.
VastaaPoistaHei Kaima :) Minä en ole tuota makiajuustoa kuullut ja käyttänyt, vain juhannusjuustosta on puhuttu. Mutta makiaahan se on kyllä, nam! Ei taida Londonissa päästä juhannusjuuston makuun ihan helpolla... vai olisko sittenkin Harrodsilla jossain eksotiikkanurkassa purkki tai pari :)
VastaaPoistaEi löydy täältä, ei. Mutta onneksi ehdin syödä pohjoisessa äidin keittämää :)
VastaaPoistaTarttee tähän vanhaan postaukseen vielä lisätä, että (punasta) heraahan se on. Ainakin Kalajoen Tyngällä. En sitten muista, että onko muunkinlaista kuin punasta? Toinen herkku mitä mummuni Tynkä-kylällä teki, oli nimeltään pepu! Siinä paistettiin jotain jauhoja runsaassa voissa, lisättiin ehkä välillä jotain nestettä. Oi aikoja, oi tapoja, oi muistoja.
VastaaPoistat. Maija
Punertavaahan se on tosiaan, joten nimi passaa. Rakkaalla lapsella monta nimeä :) Mutta pepu!?!?! Kaikkea sitä... :)
VastaaPoistamukavaa kun löytyy vielä viitseliäisyyttä...
VastaaPoistaJuhannusjuustoa keitellessä ehtii puuhata yhtä sun toista, tai olla puuhaamatta ja vaikka lukea hyvää kirjaa :)
PoistaKeitän nyt juhannusjuusto sain hyvää vinki täältä kiitos.Olen oppinut syömään tätä keito Pulkkilassa .
VastaaPoistaOle hyvä! Toivottavasti itse keitetty juhannusjuusto maistuu hyvälle.
PoistaOpin serkultani pohojanmaalta juhannusjuuston teon ohojeen. Siinä muuten vaiheet kuten yllä, paiten että keittoaeka on 12-14 tuntia !!!. Jo vain tulee huimaa herkkuVA!
VastaaPoistaJoo, jotkut tosiaan keittävät hurjan pitkään. Minun kärsivällisyydelle sopii paremmin tämmöinen lyhyempi kypsennys :)
PoistaTäällä keittelen makiaa juustoa välillä siivoan leipoin kakun käytin koiran lengillä kaikenlaista siinä ehtii kun välillä katsoo ettei pohjaan pala hyvää se on nimensä veroista,
VastaaPoistaJustiinsa noin! Juhannusjuusto valmistuu siinä sivussa muita hommia tehden. Ja lopulta pääsee syömään herkkua!
Poista