perjantai 1. marraskuuta 2013

Keitto paahdetuista kurpitsoista

Minä en kestä kurpitsapikkelsiä. Jotkut harrastavat sitä salaatin seassa, mikä on minun mielestäni suuri vääryys ja pilaa salaatin. Kurpitsapikkelsin ansiosta olen vähän kammoksunut kurpitsaa muodossa kuin muodossa, mutta rohkaisun turvin olen päättänyt opetella syömään sitä. En pikkelsiä kuitenkaan, vaan kurpitsaa muussa muodossa. Kaupassa oli tarjolla oikein kahdenlaista kurpitsaa, pitkulaisempaa myskikurpitsaa ja pyöreää tavanomaisempaa kurpitsaa. Innostuimme ostamaan kumpaakin lajia. Molemmat olivat suomalaisia ja kilohinta oli alle kaksi euroa. Ei kovin tyyristä siis.


Viime aikoina on näkynyt useammassakin blogissa ja lehdessä kurpitsakeittojen ohjeita. Minä tein keiton useasta ohjeesta vaikutteita ottaen. Päätin paahtaa kurpitsat, kun kuulemma se on hyvä tapa saada lisää makua ja vähentää vetisyyttä. Kurpitsojen paahtaminen oli helppoa, sillä en edes kuorinut niitä ennen paahtamista. Halkaisin kurpitsat ja poistin siemenet ja niiden ympärillä olevan pehmeän osan lusikalla kaivertaen. Leikkasin kurpitsat siivuiksi ja paahdoin ne (kahdessa erässä) leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä, vähäisellä öljymäärällä sipaistuna, 250-asteisessa uunissa. Kun viipaleet olivat saaneet vähän väriä ja olivat pehmenneet, otin ne pois uunista. Kypsistä paloista kuoret irtosivatkin sitten helposti. Soseutin kuorettomat kurpitsan palat sauvasekoittimella. Osasta *) tein keittoa, osa päätyi pakasteeseen. Myskikurpitsasta (1,3 kg:n painoinen) tuli viitisen desiä sosetta, ja pyöreästä kurpitsasta (2,5-kiloinen) ehkä 12 dl.


KURPITSAKEITTO PAAHDETUILLA KURPITSOILLA

n. 5 dl kurpitsasosetta *)
1 pieni sipuli
1 peruna
1 valkosipulinkynsi
n. 5 dl kasvislientä
1 dl appelsiinimehua
suolaa, cayennepippuria
n. 1 dl kuohukermaa

Silppua sipuli ja valkosipulinkynsi. Kuori peruna ja kuutioi se pieniksi kuutioiksi. Freesaa sipuleita ja perunaa öljytilkassa kattilan pohjalla hetken aikaa ja kaada sitten sekaan n. 3 dl kasvislientä. Anna kasvisten kiehua kymmenisen minuuttia ja lisää sitten kurpitsasose ja appelsiinimehu. Kuumenna ja anna vielä kiehua, kunnes perunakuutiot ovat kypsiä. Soseuta keitto vielä sauvasekoittimella ja lisää kasvislientä sen verran, että saat keittoon itsellesi mieluisan koostumuksen. Tarkista maku, lisää ripaus cayennepippuria ja tarvittaessa suolaa. Lisää lopuksi vielä kermaa ja kiehauta hetken ajan.

Keiton kanssa sopii hyvin esimerkiksi pehmeästä vuohenjuustosta ja kermatilkasta sekoitettu vuohenjuustokerma (minä laitoin kukkurallisen teelusikallisen vuohenjuustoa ja hiukan sitä enemmän kuohukermaa, ja sekoitin ne keskenään).

Testimaistelulusikoissa oranssimpi sose on peräisin myskikurpitsasta, toinen pyöreästä kurpitsasta. Hyviä olivat molemmat,  (hirmuisen suurta makueroa ei mielestäni ollut) ja keittoon laitoin puolet toista ja puolet toista.

6 kommenttia:

  1. Samainen pikkelsi on kääntänyt minutkin kurpitsaa vastaan. Tosin edelleenkään se ei ole suursuosikkejani, mutta sain juuri vähän aikaa sitten mahtavaa kurpitsapiirakkaa ja totesin, että saatan olla väärässä tässä asiassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kurpitsapiirakkaa aion rohkeasti joskus kokeilla, vaikka se erityisesti vie ajatukset pikkelsiin... Ehkä kuitenkin jotkut muffinssit ensin, makuharjoittelun nimessä.

      Poista
  2. Kammottava kurpitsasäilyke on varmaa iso syy siihen, että erilaisia kurpitsoja on ollut kaupoissa tarjolla vasta parin vuoden ajan. Paahdettuna (ja sen jälkeen sellaisenaan, pizzan päällä, pastassa...) ja keittona kurpitsa on kuitenkin todella maukasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirottu kurpitsapikkelsi! Paahdettu kurpitsa on todellakin ihanaa, tyystin eri asia kuin pikkelöity viritys. Minä ainakin ihastuin kerralla.

      Poista
  3. Pidän pikkelsseistä, mutta en kurpitsa sellaisesta. Keitto toimii hyvin. Tämä on erittäin herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin oikeastaan kaikki muut pikkelsit maistuvat. Kiitos Ulla kehuista, keitto myös maistui tosi hyvälle. Siinä oli pikantti appelsiinin vivahde, joka toi mielenkiintoa makuun.

      Poista