sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Lohi-riisilaatikko

Äidilläni oli tapana tehdä uuniruokaa, jossa oli keitettyä puuroriisiä, pakasteseitä ja pakastevihanneksia sekä munamaito. Se oli mielestäni kelpo arkiruoka, jota itselläni ei ole tullut kuitenkaan koskaan tehtyä. Nyt on myöhäistä kysellä ohjeen perään, eikä isäkään muista, oliko siinä sen kummempaa kikkaa kuin latoa ainekset kerroksittain vuokaan. Ehkä pitäisi vain kokeilla joskus.

Gullichsenien "Safkaa"-kirjasta löytyi vähän samassa hengessä tehty laatikkoruoka: lohi-riisilaatikko. Jos keittää ruokaan tarvittavan riisin jo edellisenä iltana, saa seuraavana päivänä reilussa puolessa tunnissa loihdittua hyvän arkiaterian lautasille. Eipä vähän kätevää!


LOHI-RIISILAATIKKO (neljälle, sanoo kirjan ohje)

4 dl täysjyväriisiä (meillä oli 2 dl täysjyväriisiä + 2 dl tavallista, kun täysjyvä otti ja loppui)
2 keitettyä kananmunaa (9 minuutin)
5 dl täysmaitoa (meillä oli rasvaton maito)
3 kananmunaa
250 - 300 g graavilohta palana
suolaa
valko- ja mustapippuria
(voita)

Keitä riisi paketin ohjeen mukaan. Keitä myös kananmunat. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Leikkaa lohi sormenpään kokoisiksi paloiksi ja hienonna keitetyt kananmunat (minä käytin haarukkaa hienontamisessa). Laita lohipalat ja hienonnetut munat kattilaan kypsän riisin joukkoon. Mausta seos suolalla ja pippureilla.

Voitele uunivuoka (n. 5-6 cm syvä, reilu 20 cm läpimitaltaan) ja kaada riisiseos vuokaan. Vatkaa maito ja kananmunat kevyesti keskenään ja lisää joukkoon hiukan suolaa ja valkopippuria. Kaada seos riisien joukkoon. Halutessasi voit vuoleskella päälle voista lastuja. Paista laatikkoa 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia. Meillä vuoka oli tämän jälkeen vielä noin 10 minuuttia 225 asteessa, jotta pinta sai kauniin värin.


Halutessasi voit tarjota riisi-lohilaatikon päällä tilli-voisulaa, jonka ohje oli kirjassa: sulata kattilassa 60 g voita ja lisää joukkoon tillihakkelusta.

Minä ajattelin kokeilla tätä ruokaa joskus kylmäsavulohesta.

2 kommenttia:

  1. Lohi ei sovi mulle, mutta vähänkö ihana on tuo vuoka (ja varmasti ruokakin, ei sillä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta, jos ei lohi sovi, niin vuoka sopii :) Minäkin pidän siitä: se on kaunis ja kahden hengen talouteen passelin kokoinen!

      Poista