keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Kalapihvien parhaimmistoa

Näin keväällä telkkarissa Yotam Ottolenghin Välimeri-ohjelmassa hyvin houkuttelevan kalapihviohjeen, mutta en ole saanut sitä toteutettua ennen kuin nyt. Nyt sitten harmittaa kovasti, että on mennyt monta kuukautta hukkaan. Ihan älyttömän maukkaita nimittäin olivat nämä pihvit! Yrtit ja mausteet maistuivat juuri sopivasti ja sitruunankuori toi kaivattua raikkautta makuun. Minun makuuni täydellisiä kalapihvejä!

Pihveissä vaalea kala sai mausteikseen mm. minttua, inkivääriä, valkosipulia, juustokuminaa ja tilliä. Eikö kuulostakin lupaavalta? Ohjeessa ollut rakuuna jäi pois, koska sitä ei ollut saatavilla, mutta pitää sitäkin näissä kokeilla joskus, kun on tilaisuus.

Suosittelen paistamaan kalapihvimassasta pienen koepihvin ennen koko satsin paistamista, jotta selviää, onko esimerkiksi suolaa riittävästi.


OTTOLENGHIN KALAPIHVIT (10-12 pientä palleroa)

n. 600 g vaaleaa kalaa fileenä (meillä oli suureksi osaksi kuhaa, vähän ahventa lisänä)
1,5 tl suolaa
vajaa 1 dl yrttisilppua (ainakin tuoretta minttua, tilliä, lehtipersiljaa, rakuunaa)
1 sitruunan raastettu kuori
3 pientä valkosipulinkynttä raastettuna
n. 1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 tl kuminaa
1 tl juustokuminaa (oma lisäykseni)
0,5 tl kurkumaa
2-3 rkl korppujauhoja
2 kananmunaa

Leikkaa kalafileet veitsellä hyvin pieniksi kuutoiksi ja nosta kulhoon. Lisää joukkoon muut aineet ja sekoita hyvin. Anna muhia muutaman minuutin ajan ja paista sitten massasta yksi pieni koepihvi. Maista paistettua pihviä ja säädä sen jälkeen kalamassan suolaisuus, maut ja koostumus kohdalleen. Korppujauhoja voi hiukan lisätä, jos kananmunat ovat isoja ja massa tuntuu liian löysältä. Muotoile massasta suunnilleen pienen kämmenen kokoisia palleroita ja litistä niitä hiukan pihveiksi. Paista pihvejä paistinpannulla oliiviöljyssä 4 - 5 minuuttia kummaltakin puolelta (riippuen pihvien paksuudesta), kunnes ovat kauniin värisiä ja kypsiä sisältä.

. . .

Miltähän nämä pihvit maistuisivat pitaleivän sisällä, hyvän tomaattisalsan ja hummuksen kera...?

2 kommenttia:

  1. Meillä tehdään tuontyylisiä kalapihvejä ja -pullia usein kahdesta syystä: ne ovat huisin hyviä ja täällä hyvin saatavilla oleva hauki sopii niihin hyvin. Niihin voi käyttää monia yrttejä tai lämpimämpiä mausteita mielialan mukaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen laiska kalapihvi/-pullakokki, ja yleensä paistan kalat sellaisenaan tai laitan ne uuniin. Tästä eteenpäin kalapihvit ovat listalla useammin. Tykkäsin näissä siitä, ettei kaloja jauhettu, vaan ne hienonnettiin veitsellä. Rakenteesta tuli hyvä, ei liian muhjuinen.

      Poista