torstai 9. heinäkuuta 2015

Porkkana-kikhernekokoelma

Söimme lomapäivänä "linneriä" eli lounaan (lunch) ja päivällisen (dinner) välimuotoa ja mietimme, kutsuisimmeko lautasella (kalapihvien vieressä) olevaa lisuketta salaatiksi. Siinä nimittäin oli porkkanaa, kikherneitä ja fetajuustoa, eikä lainkaan perinteisesti salaatteihin kuuluvia vihreitä salaatteja. Armastus ehdotti, että nimettäisiin se kokoelmaksi. Niin tehtiin ja kyseltiin "otatko lisää kokoelmaa"?

Tämän herkullisen salaatin/kokoelman ja hauskan sanailun ansiosta kirkastuu pilvisempikin iltapäivä :)


PORKKANA-KIKHERNE-FETASALAATTI

3-5 porkkanaa
1 pkt kypsiä kikherneitä
1/2 dl tuoreita yrttejä silputtuna (minttua, lehtipersiljaa, basilikaa)
100 g fetajuustoa
2 rkl dukkah-mausteseosta (ohje perässä)

Kastike:

n. 1/4 dl oliiviöljyä
2-3 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta (tai yksi pieni säilötty sitruuna *)
1 tl juoksevaa hunajaa
n. 1/2 tl sriracha-kastiketta
hiukan chilihiutaleita
hiukan suolaa ja mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Kuori porkkanat (tai pese kesäporkkanat hyvin juuresharjalla). Puolita ja halkaise porkkanat. Halkaise vielä uudelleen paksuimmat päät. Tavoittele suunnilleen tasakokoisia paloja. Laita porkkanat uunivuokaan ja lirauta hiukan rypsiöljyä niiden päälle. Nosta porkkanat uuniin ja paahda noin 15 minuuttia tai kunnes porkkanat ovat hiukan pehmenneet, mutta eivät ole vielä ihan lötköjä.

Valmista kastike sekoittamalla kaikki ainekset kulhossa hyvin sekaisin. Maista ja lisää happoa, makeutta, chiliä tai suolaisuutta mielesi mukaan.

Sekoita valutetut ja huuhtaistut kikherneet, yrttisilppu, paahdetut porkkanat sekä kastike kulhossa. Anna maustua vähän aikaa ennen kuin laitat tarjolle.

Kaada salaatti tarjoiluvadille ja murustele fetajuustoa päälle. Ripottele päälle myös noin 3 rkl dukkah-mausteseosta.

* * *

DUKKAH-MAUSTESEOS (reilu 1 dl eli enemmän kuin salaattiin tarvitaan, mutta säilyy kuukauden verran tiiviissä purkissa)

1 dl kuorellisia manteleita rouhittuna
1 rkl seesaminsiemeniä
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 tl juustokuminaa

Paahda mantelirouhe kuumalla, kuivalla pannulla kauniin vaaleanruskeaksi. Lisää joukkoon seesaminsiemenet ja korianterinsiemenet. Jatka paahtamista vielä noin 30 sekuntia.

Ota pannu pois liedeltä ja lisää muut aineet. Sekoita ja anna jäähtyä.

* * *


"Marokkolainen porkkanasalaatti" -ohje löytyi Alkon Etiketti-lehdestä 2/2015, ja lähes sen mukaan tein tämänkin "kokoelman". Alkuperäisessä ohjeessa oli kastikkeessa käytetty myös säilöttyä sitruunaa, mutta sitä ei meillä ollut. Laitoin sen sijaan sitruunankuoriraastetta.

* Lisäys 28.7.2015: Löysin Stokkalta säilöttyjä pieniä sitruunoita ja laitoin uudemman kerran tätä tehdessäni kastikkeeseen yhden sitruunan hienonnettuna (enkä yhtään tavallisen sitruunan kuorta raastettuna). Veitsellä vain pilkoin sitruunan ihan pienenpieniksi kuutioiksi. Oikein kovasti tykkäsin sen tuomasta aromista kastikkeeseen ja salaattiin, joten suosittelen käyttämään säilöttyä sitruunaa, jos sitä on saatavilla.

4 kommenttia:

  1. Herkullisen oloinen. Millä tuon dukkahn tai siinä olevat mantelit voisi korvata, kun perheestä löytyy useampi manteli-/pähkinäallergikko?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kysymys, kiitos! Jaa-a...mikähän se olisi hyvä korvaaja? Auringonkukansiemenet? Käykö pinjansiemenet vai meneekö ne pähkinä-/mantelikategoriaan?

      Poista
  2. Kiitos herkkureseptistä! Oli huippuhyvää myös ilman dukkahia, cashew-pähkinöillä ja sitruunankuorella. Vieraallekin maistui.

    t. Maahisentien ahmija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla :) Tämä on kyllä mahottoman maistuvainen ruoka!

      Poista