lauantai 18. heinäkuuta 2015

Porkkanasta pestoksi

Meillä on tehty pestoa basilikasta ja tillistä ja salviasta ja rucolasta - ja monenlaisista näiden seoksista. Myös aurinkokuivatut tomaatit sekä herneet taipuvat herkulliseksi pestoksi. Porkkanaa sen sijaan en ole tajunnut ajatella peston perustana, mutta kun sitä Kivistössä niin kehuttiin, niin en voinut kuin uskoa ja ryhtyä toimeen. Porkkanat surahtivat pestoksi nopeasti sillä välin kun pasta kiehui. Tein vähän pienemmän satsin kuin Kivistön ohje oli ja laitoin kaiken kahden hengen reiluun spagettiannokseen. Vaikka olisi sitä syönyt lusikalla ihan sellaisenaankin, tai leivän päällä, jos sinne asti olisi maltettu jättää.

Kaupassa ei tarvinnut käydä, kun korvasin ohjeen pecorinon parmesaanilla ja suolapähkinät pistaasipähkinöillä (suolattomilla). Tai olisi pitänyt hakea tilliä, mutten sen tähden lähtenyt. Arvelisin, että meillä yleensä on ainekset porkkanapestoa varten valmiina kotona, joten sitä tulee tehtyä uudemmankin kerran.


PORKKANAPESTO

noin 5 (kesä)porkkanaa (minulla oli pari kesäporkkanaa, pari vanhempaa)
1 dl suolapähkinöitä (laitoin suolattomia pistaasipähkinöitä)
1 valkosipulinkynsi
1 chili (tai maun mukaan)
1/2 punttia tilliä
0,5 - 1 dl oliiviöljyä
n. 50 gr pecorino- tai parmesaanijuustoa
ripaus suolaa
pari rouhaisua mustapippuria
(vettä)

Pese porkkanat hyvin ja pilko muutamaan osaan. Jos käytät kesäporkkanoita, ei niitä tarvitse kuoria. Kuori valkosipulinkynsi ja pilko se muutamaan osaan. Halkaise chili, poista siemenet ja siemenkiinnikkeet, ja pilko se muutamaan osaan. Laita ainekset (paitsi suola) sauvasekoittimen tai tehosekoittimen kulhoon. Laita öljyä ensin vähän, ja lisää tarvittaessa. Surraa seos tasaiseksi massaksi ja ohenna sitä tarvittaessa vedellä tai oliiviöljyllä. Maista pestoa ja lisää tarvittaessa suolaa (ja pippuria).

Nam!

4 kommenttia:

  1. Herkullisen kuulloinen pestovariaatio. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivistöä kovasti kiitämme tästä hyvän maun reseptistä :)

      Poista
  2. Toi pistaasiversio on täällä vielä kokeilematta mut pitää kokeilla jahka omat porkkanat kypsyy :)

    VastaaPoista