sunnuntai 5. heinäkuuta 2015

Taukopatukat

Perheemme pyöräilijä pitää pitkillä lenkeillään mieluusti työkalupussukassaan energia-/myslipatukan siltä varalta, että tarvitaan pikkupurtavaa. Jos olette ikinä valmiita patukoita maistaneet, tiedätte, että ei niiden maussa hirveästi hurraamista ole, mutta kai ne asiansa ajavat perustarkoituksensa puolesta.

Koska ruokabloggaaja kokeilee innolla kaikenlaista, kokeilee hän myös patukoiden tekoa. Ensimmäisiin patukoihin otettiin ohje Myllyn paras -sivuilta, ja sitä muokattiin hitusen. Minä en pidä rusinoista, joten skippasin ne kokonaan ja laitoin vain kuivattuja karpaloita. (Minä en myöskään ole se talouden aktiivisin pyöräilijä, joten otin tässä kummallisesti vapauden päättää makuasioista ihan yksinäni.) Eksotiikkaa vähensin korvaamalla papaija- ja mangosuikaleet aprikoosilla (pienen lähikaupan valikoima ehkä piiiiiikkuisen vaikutti tähän).

Tuomio: Hyviä. Ennemmin syö kun selekäänsä ottaa. Tai kaupan patukoita syö.


P.S.: Kaurasta valmistetut välipalapatukat sopivat myös keliaakikolle!


VÄLIPALAPATUKAT

0,5 dl rypsiöljyä
0,5 dl (vasta puristettua) appelsiinimehua
1 dl hunajaa
4 dl (kuituisia) kaurahiutaleita
1 dl kuivattuja aprikooseja pieniksi silputtuna
2 dl kuivattuja karpaloita
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl pinjansiemeniä
0,5 dl pekaanipähkinöitä rouhittuna
0,5 dl hasselpähkinärouhetta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kuumenna kattilassa öljy, mehu ja hunaja kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja lisää sekaan muut ainekset. Sekoita kunnolla, jotta saat seoksesta tahnamaista.

Vuoraa suorakaiteen muotoinen uunivuoka leivinpaperilla (minun vuokani oli 19 cm x 26 cm) ja levitä seos siihen. Painele "taikina" hyvin tiiviiksi levyksi. Minä käytin apuna toista leivinpaperipalaa, jonka laitoin levyn päälle ja sitten vielä painelin oikein topakasti.

Paista levyä 200 asteessa 20-25 minuuttia. Meidän paistoksemme oli uunissa 23 minuuttia ja sai ihan loppuvaiheessa pintaansa hyvin kevyesti väriä. Siitä arvelin sen olevan valmista. Leikkaa levy jäähtyneenä patukoiksi (äläkä häsyä kuten minä), jolloin saat siistejä paloja.

Patukat säilyvät jääkaapissa 1-2 viikkoa.


4 kommenttia:

  1. Kyllä noita mieluusti pakkaisi ajorepun taskuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helpostihan nuo ovat täälläkin sujahtaneet mukaan pyöräreissuille :)

      Poista
  2. Tällaset välipalapatukat on kyllä ihania! :) Ja aivan toista maata kuin kaupasta ostetut, jotka on monesti aika äklömakeita..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tehdyissä voi säätää hyvin makeutta mieleisekseen. Ja makuja muutenkin. Seuraaviin aion laittaa maapähkinävoita.

      Poista