tiistai 22. joulukuuta 2015

Ihan pieni piparkakkutehdas

Yritin etsiä omasta blogista piparkakkuohjetta, mutta en onnistunut löytämään. Piparkakut eivät ole Kokkeillaan-taloudessa niitä hanakammin syötyjä herkkuja, joten en leivo niitä edes vuosittain. Nyt tuli pyyntö tehdä pipareita aaton iltakahville, joten oli syytä laittaa taikina tekeytymään. Viimeksi kun tein pipareita, tein ne tällä ruispipariohjeella. Vaikken pipareista niin välitä, niin noita söin useamman. Nyt kokeilin eri reseptiä, sellaista johon ei tule kananmunaa. Vanhan ajan ruispipareiden ohje löytyi Liian hyvää -blogista. Taikinan tekeminen oli joutuisaa, ja kun se oli yön yli muhinut jääkaapissa, näytti ja tuntui se ihan piparitaikinalta (ja maistui!). Muutin ohjetta sen verran, että laitoin erillisten mausteiden sijaan piparkakkumaustetta, jota löytyi kaapista (ja jota ei enää seuraavaan jouluun kannattanut siellä jemmata). Lisäksi laitoin pomeranssinkuorta.

Ei-piparinystävänä näytän peukkua näille pipareille. Olen syönyt jo kolme possua.

Taikinan maltillisesta koosta nostan toisen käden peukun.


RUISPIPARIT (munaton)

3 dl Sunnuntain hienoja ruisjauhoja, ruissihtijauhoja (tavallinenkin käy)
1,5 dl perunajauhoja
1 rkl pomeranssinkuorimaustetta (perinteisemmästä mausta pitävät voivat vaihtaa pomeranssin määrän 1 tl ja kaneli 1 rkl)
1 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl soodaa
1,5 dl voisulaa (noin 165 g)
1,5 dl tummaa siirappia
- See more at: http://liianhyvaa.blogspot.fi/2014/12/vanhanajan-ruispiparkakut-ja-sirpan.html#sthash.bPecKDX0.dpuf
3 dl Sunnuntain hienoja ruisjauhoja, ruissihtijauhoja (tavallinenkin käy)
1,5 dl perunajauhoja
1 rkl pomeranssinkuorimaustetta (perinteisemmästä mausta pitävät voivat vaihtaa pomeranssin määrän 1 tl ja kaneli 1 rkl)
1 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl soodaa
1,5 dl voisulaa (noin 165 g)
1,5 dl tummaa siirappia
- See more at: http://liianhyvaa.blogspot.fi/2014/12/vanhanajan-ruispiparkakut-ja-sirpan.html#sthash.bPecKDX0.dpuf
3 dl Sunnuntain hienoja ruisjauhoja, ruissihtijauhoja (tavallinenkin käy)
1,5 dl perunajauhoja
1 rkl pomeranssinkuorimaustetta (perinteisemmästä mausta pitävät voivat vaihtaa pomeranssin määrän 1 tl ja kaneli 1 rkl)
1 tl kanelia
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl soodaa
1,5 dl voisulaa (noin 165 g)
1,5 dl tummaa siirappia
- See more at: http://liianhyvaa.blogspot.fi/2014/12/vanhanajan-ruispiparkakut-ja-sirpan.html#sthash.bPecKDX0.dpuf
3 dl ruisjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
2 rkl piparkakkumaustetta
1 tl pomeranssinkuorta
1 tl soodaa
1,5 dl voisulaa
1,5 dl siirappia

Sekoita jauhot, mausteet ja sooda kulhossa. Sekoita toisessa kulhossa voisula ja siirappi, ja lisää ne kuivien aineiden joukkoon sähkövatkaimella reippaasti vatkaten. Taikina on tässä vaiheessa löysää. Laita kulhon päälle kelmu ja nosta kulho jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän leivontahetkeä.

Kauli taikinaa pienissä erissä ohueksi ja tee pipareita. Paista ruispipareita 200 asteessa 6-8 minuuttia. Jos teet ihan pieniä possuja tai enkeleitä, kuten minä, niin noin 4 minuuttia paistoaikaa on riittävä.

2 kommenttia: