keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Lihapullapiilo

Jos sinulla on jääkaapissa valmiita lihapullia ja nokare perunamuusia, ei tarvitse kuin keitellä pikainen tomaattikastike niille kaveriksi, ja uuni hoitaa loput noin puolessa tunnissa. Sopiva arki-illan ruoka, vai mitä? Jos mitään ei ole valmiina, ei silloinkaan aikaa kulu tuntitolokulla. Perunoiden kypsymistä odotellessa ehtii puuhailla yhtä sun toista, esimerkiksi paistaa lihapullat ja keittää tomaattikastikkeen.

Tällainen "sheperds pie" tai "cottage pie" -tyyppinen ruoka on mainio tapa käyttää edellisestä ruokailusta jääneitä aineksia ja valmistaa niistä ihan uusi ruokalaji. Meillä perunamuusin alle on piilotettu aiemmin paitsi jauhelihaa, myös kalaa. Oikein hyvää!



LIHAPULLAPIILO eli LIHAPULLAT PERUNAMUUSIN ALLA

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen.

Tee lihapullat esim. näin (tai ota jääkaapista valmiit lihapullat):

n. 500 g jauhelihaa
1 muna
0,5 dl maitoa
2 rkl korppujauhoja
2 rkl paahdettua sipulia (pussista)
1 tl kuivattua oreganoa
ripaus kuivattua rosmariinia
1 valkosipulinkynsi raastettuna
1 tl suolaa

Hienonna paahdettuja sipuleita hiukan, jos ne ovat kovin isoja paloja. Se onnistuu vaikkapa lusikalla morttelissa tai jossain kulhossa painelemalla. Sekoita sitten kaikki lihapullataikinan ainekset (ensimmäisenä maito ja korppujauhot keskenään) ja anna seoksen maustua vartin verran ennen lihapullien pyörittelyä. Paista lihapullat pannulla. Ei ole niin nuukaa, että ovatko vielä tässä vaiheessa kypsiä, sillä uuni kypsentää ne loppuun.


Tomaattikastike:

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
ihan pieni nokare selleriä pienittynä tai ripaus sellerisuolaa
1 tl oreganoa
1 tl timjamia
hiukan chilirouhetta
1 tlk tomaattimurskaa
1 tl balsamiviinietikkaa (tummaa)
1 tl hunajaa
puolikas lihaliemikuutio
pari rouhaisua mustapippuria
suolaa tarvittaessa

Silppua sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Kuullota niitä (ja sellerinmuruja, jos niitä käytät) muutaman minuutin ajan öljyssä kattilanpohjalla. Lisää sitten muut aineet ja anna kastikkeen kiehua sen aikaa, kun perunat kiehuvat.


Perunamuusi:

Tee kuten haluat ja miten tapanasi on tehdä. Minä keitin kuusi perunaa, survoin ne ja lisäsin maitoa vähän. Sitten lisäsin juustoraastetta kourallisen, sekoitin hyvin, ja lisäsin vielä maitoa kun sose oli melko tanakkaa jankkia. Maustoin yrttisuolalla ja ripauksella muskottipähkinää.


Kokoa paistos. Asettele uunivuoan pohjalle lihapullat ja kaada tomaattikastike päälle. Levitä päälle muusi ja tasoita pinta. Tee kuviot muusiin, jos haluat. Jos oikein fiiniä tahdot, voit pursottaa muusin. Laita paistos uuniin ja anna muhia siellä puolisen tuntia, tai kunnes päällä on haluamasi väritys.

Kannattaa pohtia jo etukäteen, tarvitseeko uuniin laittaa jotain uunivuoan alle. Ei kannata odotella, että pursuileekohan tomaattikastiketta vuoan laidan yli uunin pohjalle ja sännätä sitten pelastamaan tilannetta. Uunin pohjalle palanut tomaattikastike käryää ikävästi ja on tympeä siivota.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti