tiistai 29. joulukuuta 2015

Mustikkamarmoroitu juustokakku

Lupauduin valmistamaan jouluaattoillan kahvipöytään juustokakun. Tilaaja ei eritellyt toivettaan tarkemmin, joten olin hetken aikaa netissä surffattuani vähän sekaisin. Tekisinkö hyydytettyä vai paistettua? Suklaalla vai ilman? Rahkalla vai jugurtilla? Kastikkeella vai hedelmillä? Vaihtoehtoja oli älyttömästi, jo ihan suomeksi haettuna. Jossain vaiheessa tuli vastaan mustikkamarmoroitu juustokakku ja peli päättyi. Kakku näytti hyvältä ja resepti helpolta valmistaa, enkä ollut sitä aiemmin tehnyt.

Onneksi ei ole vielä uusi vuosi alkanut. Nimittäin sovittiin Jonnan kanssa, että tulevana vuonna kakut ajoissa pois uunista. Tämä juustokakku seisoi uunissa viisi minuuttia liian pitkään, kun hääräsin tiskin ääressä. Ensi vuonna sitten eri tavalla... Mutta ihan mahdottoman hyvä tästä juustokakusta tuli, vaikka rusketusta olikin hiukan liikaa pinnassa. Teen toistekin.

Tein kakun gluteenittomana eli vaihdoin ohjeen keksit gluteenittomiksi kekseiksi. Toimi hyvin.


MUSTIKKAMARMOROITU JUUSTOKAKKU (gluteeniton, jos vaihdat keksit gluteenittomiksi)

Pohja:
200 g Digestivekeksejä
75 g voita

Täyte:
500 g maitorahkaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
3 kananmunaa
0,5 dl maissitärkkelysjauhoja (Maizena)
2 tl vanilliinisokeria
2 rkl sitruunanmehua

Päälle:
1 dl pakastemustikoita
3/4 rkl sokeria
1/2 tl Maizenaa

Ota mustikat sulamaan. Sulata voi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Hienonna keksit (monitoimikoneessa tai jos ei sellaista ole, perunamuusinuijalla painellen ja hieroen). Sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle, jonka reunat on voideltu.

Sekoita kaikki täytteen ainekset vatkaimella ja kaada seos vuokaan.

Mittaa sulaneet mustikat sekä sokeri ja Maizena kulhoon ja soseuta ne sauvasekoittimella. Lusikoi mustikkasosetta laikuiksi kakun pinnalle. Marmoroi pinta: Pidä veistä kohtisuorasti kakun pintaan nähden ja vedä sillä raitoja.

Paista kakkua 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä rauhassa ennen kuin irrotat reunat. Kuuma / lämmin juustokakku repeää helposti (pintaan saattaa tulla repeämiä myös uunissa paistovaiheessa, mutta se ei haittaa). Irrota vain kakun reunat vuoan reunoista varovasti veitsellä, mutta jätä kakku vuokaan.
 
Anna kakun vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai mielellään yön yli. Irrota kakku vuoasta vasta täysin jäähtyneenä. Tarjoa juustokakku jääkaappikylmänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti