tiistai 2. helmikuuta 2016

Fenkolipyre

Olen viime vuosina oppinut syömään fenkolia, ja suhteeni siihen on nykyään erittäin lämmin. Ja nimenomaan lämmin, sillä kylmänä se ei maistu minulle vielä ihan niin hyvin kuin kypsennettynä. Fenkolirisottoa teen aika usein, ja tomaattiseen kala- / äyriäiskeittoon laitan fenkolia aina.

Jokin aika sitten kävimme syömässä oululaisessa ravintola Puistolassa, jossa onnekseni valitsin "päivän kala" -annoksen. Siinä oli kuhaa, linssejä ja kasviksia sekä fenkolikastiketta. Aivan mahtava annos! Kaikki osaset olivat mielettömän hyviä, ja erityisesti viehätyin fenkolikastikkeesta. Ostin sitten kauppahallista pari komeaa fenkolia ja ajattelin puuhata vähän samanlaista annosta. Olisi pitänyt tarkistaa ennen kauppareissua, että onko linssejä. Olihan niitä, puoli desiä. Muutin siis ruokaa ja tein fenkolikastikkeen sijaan fenkolipyrettä. Ei huono ratkaisu, koska siinä saa enemmän fenkolia ja sen hyvää makua.


FENKOLIPYRE

tilkka oliiviöljyä
n. 300 g fenkolia
1 salottisipuli
puolikas valkosipulinkynsi
0,5 dl (vastapuristettua) appelsiinimehua
n. 2 dl vettä
1 tl kasvisliemijauhetta
2 rkl ranskankermaa
suolaa, mustapippuria

Huuhtele ja paloittele fenkoli. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnen puolikas. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä ja freesaa siinä ensin fenkolipaloja muutaman minuutin ajan sekoitellen. Lisää sitten kattilaan sipuli- ja valkosipulisilppu ja paista sekoitellen hetki. Kaada kattilaan appelsiinimehu ja vesi, ja mausta kasvisliemijauheella (voit käyttää myös puolikkaan kasvisliemikuution). Anna fenkolipalojen kiehua kypsiksi. Meillä ne taisivat kiehua vartin verran.

Kaada kattilasta keitinvesi pois (säästä se, ja käytä esim. johonkin kastikkeeseen). Soseuta fenkolit sauvasekoittimella. Voit säätää soseen paksuutta keitinvettä lisäämällä. Lisää soseeseen ranskankerma ja mustapippuria ja suolaa. Kuumenna, sekoita ja tarjoa.

Jos haluat hifistellä, painele sose vielä siivilän läpi ennen tarjoilua, niin saat sileämmän pyreen.

8 kommenttia:

  1. Fenkoli on tosi hyvää. Olisiko ollut Enkovaara-Astraldin joku keittokirja, jossa sanottiin, että se kannattaa syödä joko raakana tai täysin kypsänä, välimallit eivät maistu hyvältä. Raakana en viitsi tuontifenkoleita syödä mutta torilta ostetut kesällä ovat tosi hyviä. Soseutettaessa tein joskus ison virheen ja laitoin liikaa "varsia" mukaan. Nehän eivät soseennu millään vaan keitto yms. jää aivan kuituiseksi. Siivilöinti onneksi auttoi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullakin oli liikaa vartta ja jokunen kuitu häiritsi ruokanautintoa. Seuraavalla kerralla (toivottavasti) muistan olla tarkempi.

      Poista
  2. Kokeilepa kesällä grillata fenkolia.. Naam! Kalakeittoon sopii kyllä super hyvin myös. Ihana uusi resepti tämä, nappaan kokeiluun.

    VastaaPoista
  3. ... ja kyllä se fenkoli grillautuu ihan kivasti myös uunin grillivastuksen alla :) Lempikasvikseni ja tuota pyreemuotoa täytyy ehdottomasti testata!

    VastaaPoista
  4. Laitoin ranskankerman tilalle kuohukermaa, olipa hyvää!!!

    VastaaPoista