sunnuntai 9. lokakuuta 2022

Kurpitsa-linssikeitto

Syksyn satokausi aiheuttaa kaupassa päänvaivaa: mihin ihanaan tällä kertaa tarttuisi ja mitä siitä kokkaisi? Yksi aina houkutteleva on kurpitsa. Siinä onkin valinnanvaraa, sillä tätä nykyä tarjolla on monenlaisia kurpitsoita: spagettikurpitsaa, hokkaidokurpitsaa, myskikurpitsaa... ja mitä kaikkea näitä nyt onkaan! Me ostimme taannoin lähiruokatapahtumasta söpön hokkaidokurpitsan, joka päätyi keittoon. Koska paahtaminen tuo kurpitsaankin uusia vivahteita, käytin hokkaidokurpitsaviipaleet uunissa ennen keittoon lisäämistä. Suosittelen! Tästä keitosta tuli aivan ihanaa, ja linssien ansiosta se oli myös hyvin ravitseva ja piti nälän loitolla pitkään.

 

KURPITSA-LINSSIKEITTO 


1 hokkaidokurpitsa + vähän öljyä


1,5 dl punaisia linssejä

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

1 tl paprikajauhetta

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

0,5 tl juustokuminaa

n. 1 tl chilijauhetta

n. 1 l vettä

1 kasvisliemikuutio

suolaa maun mukaan

tiraus sitruunamehua


Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Halkaise kurpitsa ja leikkaa se 6-8 osaan. Laita siivut uunipellille leivinpaperin päälle ja lirauta päälle hiukan öljyä. Kypsennä kurpitsaa uunissa, kunnes se on pehmennyt (ja saanut ehkä vähän väriäkin). Noin 15 minuuttia riittää, riippuen tietysti palojen koosta.

Kun kurpitsa muhii uunissa, valmistele keittopohja. Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet, ja raasta inkivääri. Kuullota niitä kattilan pohjalla öljytilkassa muutaman minuutin ajan. Lisää mausteet ja kuullota vielä hetki sekoitellen. Huuhtele linssit siivilässä ja lisää kattilaan. Lisää myös vesi - ensin puolisen litraa - sekä kasvisliemikuutio. Anna keiton poreilla ja linssien kypsyä. Kun kurpitsasiivut ovat kypsyneet, poista niistä kuoret (lähtevät helposti kypsästä kurpitsan"lihasta"). Leikkaa kurpitsoita vähän pienemmiksi paloiksi ja lisää keittoon. Kun linssit ovat kypsiä ja pehmenneitä, soseuta keitto. Lisää sitten vettä sen verran, että saat mieleisesi koostumuksen. Lisää myös suolaa maun mukaan ja tiristä sekaan hiukan sitruunamehua. Chiliä voit käyttää tässä sen mukaan kuin haluat. Minusta keitto oli herkullista, kun chili ei poltellut vaan toi mukavaa lämpöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti